PLANUL DE ALIMENTATIE AL GRUPEI SANGUINE O I
Alimente deosebit de benefice:
carne si derivate: vita, pui, oaie.
peste:cod,hering,macrou,stiuca,somon,pastrav,scrumbie,sturion,sardele,calcan, peste cu carne alba.
produse lactate si oua: 3-4 oua/saptamâna; nu sunt indicate lactatele.
uleiuri si grasimi: de masline, de in.
oleaginoase: nuci, arahide.
cereale si fainoase: pâine de secara.
legume:fasole verde si uscata,mazare,anghinare,usturoi,broccoli (conopida verde), hrean,gulie,ceapa alba si rosie, nap, laptuca (salata verde), alge, pastârnac, patrunjel, ardei rosii, dovleac, spanac, sfecla.
fructe: smochine proaspete si uscate, prune negre, rosii, verzi, uscate.
ceai din plante: papadie, ghimber, tei, dude, menta, macese, patrunjel.
bauturi: sifon.
sucuri: cirese negre, ananas, prune.
Alimente greu digerate:
carne de porc, gâsca, costita
peste: somn, caviar, scoici de mare, hering, somon afumat, caracatita.
produse lactate: lapte integral, lapte batut, iaurt, brânza topita, brânza de vaci,parmezan, înghetata.
uleiuri si grasimi: ulei de porumb.
oleaginoase: fistic, seminte de mac.
cereale si fainoase: fulgi de porumb, faina de porumb, tarâte de grâu, germeni de grâu, cereale combinate.
legume: fasole mare, fasole aramie, linte verde si rosie, masline negre, mustar, vinete, ciuperci, cartofi, varza, conopida, porumb, avocado.
fructe: mere, pepene, banane, portocale, nuca de cocos, capsuni, mandarine.
condimente: piper alb, piper negru, otet, scortisoara, vanilie, amidon de porumb, nucsoara, ketchup, boia, muraturi cu marar, muraturi dulci, muraturi acre, maioneza.
ceai din plante:matasea porumbului, traista ciobanului, gentiana, aloe.
bauturi: cafea, cola, ceai negru.
Activitatea fizica recomandata: aerobic, înot, jogging, exercitii fizice pentru controlul greutatii, arte martiale, sporturi de contact, ciclism, mars, dans, patinaj pe gheata si cu role, munca fizica.
PLANUL DE ALIMENTATIE AL GRUPEI SANGUINE A II
Alimente deosebit de benefice:
carne si derivate: pui, curcan
peste:crap, macrou, stiuca, sardine, pastrav, biban, peste cu carne alba.
produse lactate si oua:1-3 oua/saptamâna, iaurt, kefir, mozzarela, brânza feta.
uleiuri si grasimi: de masline, din seminte de in.
oleaginoase: arahide, seminte de dovleac, unt de arahide.
cereale si fainoase: pâine de secara, orez expandat, orez alb, tarâte de orez, tarâte de ovaz, faina de porumb, hrisca.
legume: fasole verde si uscata, mazare verde si uscata, linte, soia,broccoli (conopida verde), morcovi, hrean, gulii, praz, ceapa, usturoi, patrunjel, dovleac, ridichi, spanac, sfecla.
fructe: caise, mure, afine, cirese, grapefruit, smochine proaspete si uscate, lamâi, ananas, prune proaspete si uscate, struguri, mere, lubenita, capsuni, kiwi, piersici, zmeura.
ceai din plante: aloe, brusture, musetel, ghimber, ginseng, ceai verde, paducel, macese, valeriana.
bauturi: cafea, vin rosu si alb.
Alimente greu digerate:
carne si derivate:porc,vita,gâsca,rata,oaie,miel,potârniche, iepure,fazan.
peste: caviar, scoici, crab, hering, scrumbie.
produse lactate:lapte integral,lapte batut,unt,smântâna,parmezan,înghetata.
uleide porumb, fistic.
cereale si fainoase: tarâte de grâu, pâine integrala, faina alba.
legume: masline, ardei verzi, rosii, vinete
fructe: banane, mango, portocale, mandarine, nuca de cocos.
condimente: piper alb, piper negru, otet, ketchup, boia, maioneza, muraturi.
bauturi: bere, cola, sifon, apa carbogazoasa.
Activitatea fizica recomandata: aerobic, dans, înot, mars, golf, exercitii de întindere (30-45 minute de 3-5 ori pe saptamâna), yoga, arte martiale, tai chi chuan.
PLANUL DE ALIMENTATIE AL GRUPEI SANGUINE B III
Alimente deosebit de benefice:
carne si derivate: pui, curcan.
peste: macrou, platica, stiuca, sardine, pastrav, scrumbie, sturion.
produse lactate si oua: lapte integral, lapte batut, iaurt, kefir, brânza de vaca.
uleiuri si oleaginoase: ulei de masline, migdale, castane, nuci.
cereale si fainoase: tarâte de ovaz, tarâte de orez, orez expandat, secara, faina de ovaz, faina de orez.
legume: fasole verde si uscata, mazare verde, sfecla, varza alba, morcovi, conopida, broccoli, vinete, patrunjel, pastârnac, ardei rosii, ardei galbeni, cartofi.
fructe: banane, ananas, papaya, struguri negri, prune.
condimente: curry, ghimber, hrean, patrunjel.
ceai din plante: ginseng, ghimber, patrunjel, macese, salvie, ceai verde.
bauturi: vin rosu si alb
Alimente greu digerate:
carne si derivate: porc, mezeluri, rata, gâsca, iepure, vânat.
peste: scoici, crab, stridii, melci, biban.
înghetata.
uleiuri si grasimi: de porumb, de susan, de arahide.
oleaginoase: unt de arahide,alune,arahide,seminte de mac,de dovleac.
cereale si fainoase: faina de porumb, fulgi de porumb, tarâte de grâu, germeni de grâu.
legume:linte,mazare neagra,anghinare,rosii,dovleac,masline verzi si negre, ridichi.
fructe: nuci de cocos, rodii, rubarba.
condimente: piper alb si negru, scortisoara, esenta de migdale, ketchup.
ceai din plante: aloe, gentiana, hamei, tei, traista ciobanului, gura lupului.
bauturi: apa carbogazoasa, sifon, cola.
Activitatea fizica recomandata:aerobic, tenis, arte martiale, plimbari în aer liber, ciclism, înot, mars, jogging, gimnastica de întretinere, golf, tai chi chuan, yoga (45-60 minute de 3 ori pe saptamâna).
PLANUL DE ALIMENTATIE AL GRUPEI SANGUINE AB IV
Alimente deosebit de benefice:
carne si derivate: pui, curcan.
peste: macrou, stiuca, sardina, pastrav, scrumbie, sturion.
produse lactate si oua: 3-4 oua/saptamâna, iaurt, kefir, mozzarela, brânza feta
uleiuri si grasimi: de masline.
oleaginoase:arahide, unt de arahide, castane, nuci.
cereale si fainoase: pâine integrala, pâine de secara, orez expandat, orez alb, tarâte de orez, tarâte de ovaz, mei.
legume:fasole verde si uscata, mazare verde, linte, soia, sfecla, castravete, broccoli, telina, conopida,pastârnac,patrunjel, cartofi, ciuperci, vinete, usturoi.
fructe: cirese, smochine proaspete si uscate, struguri, ananas, grapefruit, kiwi, lamâi, prune, agrise.
ceai din plante: brusture, musetel, ghimber, ginseng, ceai verde, macese.
bauturi: cafea, vin rosu si alb.
Alimente greu digerate:
carne si derivate: porc, vita, gâsca, rata, iepure, fazan.
peste: scoici, crab, hering, stridii, creveti, platica, biban.
produse lactate: lapte integral, lapte batut, unt, parmezan, înghetata.
oleaginoase: alune, seminte de dovleac, de mac.
cereale si fainoase: faina de porumb, fulgi de porumb, hrisca.
legume: masline, ardei verzi, ridichi.
fructe: banane, mango, portocale, nuca de cocos.
condimente: piper alb si negru, otet, ketchup, boia, muraturi.
ceai din plante: aloe, matasea porumbului, tei, hamei, traista ciobanului.
bauturi: sifon, ceai negru.
Activitatea fizica recomandata:tai chi chuan, golf, ciclism, mars, înot, dans, aerobic, plimbari în aer liber, exercitii de întindere de 3-4 ori pe saptamâna.