Nici nu auzisem de ea pana cand n-am ajuns in zona. Nici in zona nu exista indicatoare care sa demonstreze ca exista asemenea bogatii, aici dau vina pe Primarie. Ma intampina cu ditamai portile cand intru in comuna lor dar nu-mi zice nimic de cetati. misto, nu? :p
Pana sa ajungeti in acele locuri, aveti ocazia sa vizitati si alte orase. Printre acele orase regasim: Sibiu, Orastie, Piteti, Ramnicu-Valcea. Noi am iesit din Bucuresti prin autostrada A1.
Doar daca stii pe cineva care cunoaste zona, o sa afli despre aceasta cetate.
Noi am stat chiar in satul Costesti, cel in care se gaseste si cetatea, la cabana unui amic.
Cetatea este pe un deal numit Cetatuia, desi eu am crezut ca urc multi intregi, in judetul Hunedoara. Este dupa orasul Orastie, la circa 20 de km.
Se poate ajunge si cu masina dar ar fi frumos s-o luati pe jos, e tare placut prin padurice.
Cetatea se afla acolo de prin secolul al-II-lea i.h., se vede pentru ca nu a mai ramas mare lucru din ea. Dateaza inca de pe vreumurile lui Decebal si Burebista.
Ea este strategic amplasata, se zice ca era deschizatoare catre drumul spre Sarmizegetusa.
E trist pentru ca ma asteptam sa fie plin de vizitatori, ne-am dus vara, si nu era nimeni.
Mi-aduc aminte ca m-am suparat un pic pentru ca mi-am dat seama, din nou, ca nu stim nimic pentru ca nu avem de unde sa stim. Portale de informare asupra acestor locuri sunt putine, iar emisiunile cu tenta turistica imi arata strainatatea.
Pacat, mare pacat! Ma intreb cu ce se ocupa ministerul de turism, eu nu vad. Doar cate un promo pe tvr sau tvr cultural, unde ma uit doar cand fac zapping...
Cetatea este inscrisa in lista patrimoniului mondial, dar lasata totusi la mila naturii.
In acel loc nu exista nimic care sa te informeze despre ceea ce s-a intamplat pe acele meleaguri, cine a fost pe acolo si ce-a facut. Exista doar niste „indicatoare” care-ti arata unde a fost un sanctuar, turn, etc...
Nu as vrea sa sune ca un articole de „revolta” asupra sistemului, ca nu e vina numai acestui sistem, dar mi-as dori sa mai exista si pe vremea nepotilor mei.
Practic, nu exista decat niste „pietre” dar cend stai sa te gandesti cine le-au pus acolo, se schimba modul in care iti asumi acele locuri. Cand te gandesti ca cei care au pus bazele neamului nostru si-au „odihnit” oasele pe acolo, parca te trec niste fiori pe sira spinarii.
Cetatea a „gazduit” multi regi geto-daci, era considerata resedinta, dar a fost distrusa de romani prin secolul 1 i.h.
Eu nu stiu prea multa istorie, un amic a fost cel care mi-a furnizat detaliile locului.
Va recomand sa faceti un picnic acolo, dar sa nu lasati mizerie in urma J, si sa va uitati in jur, o priveliste superba iar aerul este mult prea curat va va incanta simturile.
Daca va duceti vara, nu aveti nevoie de fructe pentru ca sunt foarte multi fragi in zona.
Eu recomand locurile acelea pentru a va petrece o vacanta linistita si relaxanta alaturi de familie. Este un mod perfect de a te deconecta de internet si telefoane, nu ai semnal. Luati-va adio de la tehnologie pentru cateva zile printre meleagurile istoriei noastre.
In zona mai puteti vizita Sarmizegetusa si Cetatea Blidaru.
Ne-am simtit super, am facut gratare si foc de tabara in fiecare zi. ah, faceam cartofi copti in jar (a se vedea poza) si vien fiert seara, era frig afara.
La intoarcere ne-am oprit In Pitesti la restaurantul Cornul Vanatorului, situat langa gradina zoologica, unde mancarea a fost delicioasa.
Am atasat niste poze, inclusiv cu prietena mea vacuta.
Ps: da, aveam parul scurt :D iar in ultima poza sarbatoream ziua prietenei mele.. scuzati-mi fata, dar am fost foarte obositi zilele alea :D ah, sotul apare mult prin poze pt ca-mi place sa-l fotografiez, e tare frumusel :D nu zic asta pt c-ar fi al meu :)):))