Mâncarea gătită la aburi poate fi gustoasă!

Postat de Cristi Roman in Ustensile de bucatarie pe 17 Feb 2010, 19:10

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Știu, nu prea mă credeți, dar am să încerc să vă demonstrez contrariul, în episodul de astăzi din serialul dedicat ustensilelor și aparatelor de bucătărie. Și totuși, nu mă credeți, nu? Mda, parcă sună mai bine ceafă de porc la grătar decât fasole verde la aburi........mă rog, ne mai auzim la finalul acestui articol.

Eu am cam de 6 luni un steamer Tefal (Steam Cuisine), cu 3 etaje clasice, din care însă folosim constant doar două dintre ele, fiindcă gătim doar pentru noi. Dar e bine să avem un etaj de rezervă, pentru oaspeți :).

Nu gătim des la el, să zic că de vreo 4-5 ori pe lună, nu mai mult. De cele mai multe cazuri, preparăm legume, însă au fost cazuri în care am făcut carne de ton sau de somon.

De ce-mi place steamerul? Păi în afara de evidentul motiv care ține de sănătate (această metodă este cea mai sănătoasă dintre cele tradiționale de gătit, fiindcă prezervă cel mai mult nutrienții originali), îmi place că legumele gătite astfel își păstrează foarte mult gustul pe care îl au în varianta neprocesată, crudă.

Vorbeam la început că mâncarea făcută la aburi poate fi gustoasă. Da, prieteni, fiindcă secretul e că nu este obligatoriu să mâncați legumele făcute la aburi chiar așa, cum le-ați scos din aparat. Asta e o mare și frecventă greșeală. Nu, dacă faceți fasole verde la aburi (una dintre preferatele mele), atunci aveți gata trei căței de usturoi și ulei de măsline și faceți o ușoară și gustoasă salată de fasole verde la aburi. Vă veți linge pe degete!

Preparați pește la aburi? Atunci aveți gata la final un sos de ulei de măsline, usturoi și verdețuri mărunțite. Scoateți peștele de la aburi și ungeți-l cu o pensulă de bucătărie înmuiată în minunatul sos. Tot pentru pește la aburi - presărați peste el, după ce e gata, în nici un caz la început, un praf de sare grunjoasă de mare.

Și exemplele pot continua, trebuie doar un pic de imaginație. Legumele la aburi pot constitui și garnitură, nu mâncare separată, și e mai util să priviți mâncarea la aburi drept garnitură în cazul în care nu iubiți așa mult metoda asta. Adică, ce vreau să spun - puteți face o delicioasă friptură la grill, foarte bine, însă asortați-o cu legumele la aburi. Astfel, amestecul legumelor cu sosul natural al fripturii vă va face să reconsiderați gustul final al legumelor la aburi. Fiindcă gustul nu va mai fi sec, fără acel "ceva" care nu înseamnă nimic altceva decât "gust". Vă înțeleg.

Introduceți steamerul în viața voastră culinară, dacă nu ați făcut acest pas până la urmă. Nu e dracul pe pământ, vă asigur. Din contra - așa cum am spus, cu puțină imaginație obțineți chiar un preparat căzut din ceruri. Special pentru voi!

Vă doresc poftă bună sănătoasă și gustoasă!

Comentarii (13)

12.02.2011, 09:23

din pacate nu detin asa aparat

03.05.2011, 12:26

@liviupetrovan - aceeasi intrebare am si eu ... ca pe goagal ... nik , nik

17.05.2011, 11:32

Puteti gasi retete pentru Vitacuisine si Actifry aici:
http://www.nutritiousdelicious.it/Ricette/default.aspx
sau aici doar pentru Actifry
http://www.nutritiousanddelicious.com/recipes/default.aspx

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)