Superstitii si obiceiuri de Anul Nou

Postat de corina241 in Cu de toate pe 1 Ian 2011, 22:20

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Sarbatoarea Anului Nou este de fapt o sarbatoare care,impreuna cu sarbatoarea Craciunului,face parte din sarbatoarea celor 12 zile in care se schimba anul;aceste zile incep inainte de Craciun si se termina pe 6 ianuarie.Tot ceea ce se intampla in timpul acestei sarbatori se intampla cu un singur scop:acela de a trece,cu bine,peste un prag.

Mai mult sau mai putin superstitiosi,oamenii au crezut intotdeauna ca felul in care incepi noul an influenteaza modul in care iti merge pe parcursul acestuia.

Banii : Se spune ca,la sfarsitul anului este bine ca tot omul sa aiba datoriile platite,pentru ca in anul care urmeaza sa nu fie nevoit sa scoata multi bani din buzunare.In prima zi a nului nu este bine sa imprumuti bani,deoarece se spune ca vei da bani tot anul.Tot in noaptea dintre ani este bine sa ai bani la tine,astfel vei avea bani tot anul.

Mancarea: Pentru noaptea dintre ani nu se gateste mancare din carne de pasare,deoarece asa cum gaina scormoneste in pamant si-l imprastie,tot asa se risipesc norocul si bunastarea casei.In schimb,aduce noroc sa mananci carne de porc sau peste,ca sa te strecori ca si pestele prin necazuri.

Casa: Pe 1 ianuarie este bine sa intre colindatorii,''semanatorii''.Acestia arunca cu grau si orez in toate incaperile,pentru ca familia-gazda sa aiba parte de un an prosper.In prima zi din Noul An nu se matura,nici nu se aduna graul sau orezul,pentru a nu atrage saracie casei.Prima zi a noului an trebuie sa va gaseasca in curatenie deplina,deci e bine ca inaintea anului nou sa faceti curatenie si in cele mai ascunse colturi.

Oaspetii: Primul om care va trece pragul in prima zi din noul an va influenta tot anul.Persoanele blonde(eu sunt foarte bruneta la originea firului de par;) ) sau roscate aduc ghinion,persoanele brunete aduc noroc.Daca prima persoana care va intra in casa este femeie,va fi un an prost,iar daca este barbat ,va fi un an norocos.Copiii nascuti de Craciun sau de Anul Nou sunt norocosi.

Plante magice: Pentru a asigura norocul,prosperitatea si sanatatea,oamenii isi impodobesc casele cu plante considerate magice;pe langa bradul,care are la romani o indelungata traditie,mai este si busuiocul,dar si nelipsitul vasc.

Spalatul:Daca faci baie in prima zi anului se zice ca vei fi curata tot anul.Nu trebuie sa intri in noul an cu rufele nespalate.

Imbracamintea:Este bine ca pe 1 ianuarie sa purtati ceva nou.Culoarea aducatoare de noroc,si pe care trebuie sa o purtam este rosul.

Noul An trebuie sa te prinda cu masa plina,cu paharul plin si cu bani in buzunar.Doar asa iti va merge bine tot anul.

Oricum ,cert este ca,in noaptea dintre ani trebuie sa facem in lucru important!Sa nu uitam sa ne punem o dorinta si sa intampinam noul an cu sperante mari!

Va doresc un An Nou cu multe bucurii,fericire,sanatate,noroc si multa iubire!!!

LA MULTI ANI!!!!!

Comentarii (14)

04.01.2011, 10:20

04.01.2011, 18:23

bun articol... la anu' trebuie citit din nou

05.01.2011, 19:50

eu m-am lasat de superstitii,dar mama tot o dadea ca sa nu mancam pasare si sa intre barbat intai in casa!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]