Totul despre capsuni, fructele vedeta ale sezonului - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 23 Mai 2016, 11:17

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi despre capsuni.

Fructele vedete ale sezonului, capsunile ne atrag prin culoarea puternica, dar, mai ales, prin dulceata si aromele irezistibile.

Larg raspandite pe glob in climatul temperat, mult iubite si in tara noastra, se consuma din vremuri vechi, intai sub forma lor salbatica (fragutele), apoi capsunile cultivate in Europa dupa ce au fost aduse din Chile si America de Nord.

Sunt fructe ideale pentru dieta de vara, cu un continut mic de calorii: 33kcal/100g si un aport redus de glucide 7-8%; grasimile, prezente in cantitate foarte mica, sunt reprezentate de acizi grasi esentiali in seminte.

Bogate in vitamine si minerale, au efect tonifiant, recomandate in astenii (magneziu si vitamina B6), efect antianemic (vitamina C si fier), protejeaza ficatul (vitamina K) si oasele (calciu, mangan, folati). 

Fitonutrientii le confera capacitate anti-inflamatorie (flavonoide) si anti-tumorala (acid elagic).

Consumul crescut de fructe scade riscul de afectiuni cardio-vasculare (proprietati hipotensive, diuretice, hipolipemiante, scad acidul uric).

Stimuleaza imunitatea si au poprietati antimicrobiene la nivel intestinal (prin continutul in acid citric si alcool triterpenic).  

Daca aveti posibilitatea, alegeti fructe cultivate ecologic, din gradina bunicii, deoarece activitatea antioxidanta scade prin prelucrare industriala.

Fructele se consuma de preferat crude, ca si gustari intre mese sau in loc de mic dejun. Se pot combina cu lactatele sau pot da savoare si culoare unei salate verzi. Se pot congela pentru mai tarziu sau pot fi folosite in deserturi apetisante.

Capsunile pot da reactii alergice, produse, se pare, de o proteina care le da culoarea rosie. Pentru cei sensibili se produce la nivel industrial o specie cu fructe albe (mai putin atractive si pentru daunatori).

Persoanele alergice pot dezvolta o reactivitate incrucisata la polenul de mesteacan si la mere.

SURSE:

Wikipedia
Speranta Anton, GHID TERAPEUTIC NATURIST, Editura Polirom

Sursa foto: cbc.ca

Comentarii (1)

23.05.2016, 20:35

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]