Spargem oul intr-un bol si adaugam pe rand toate ingredientele, mai putin faina pe care o vom pune treptat, in timp ce amestecam restul ingredientelor.
Untul trebuie sa fie usor moale, pentru a-l putea incorpora in aluat.
Ne oprim din a pune faina cand aluatul este usor moale, dar nu foarte...
Foietajul il coacem pe dosul tavii in care vom pregati si blatul.
Intindem cele doua foi de aluat, pe rand, pe dosul tavii unse in prealabil cu putina grasime si le coacem cate 35 de minute la 180 de grade, apoi le dam la rece.
Pentru blatul de nuca, mixam albusurile spuma cu putina...
Pentru aluat, diluam bulionul cu apa, iar zaharul il frecam cu uleiul si sarea, pana la fluidizarea acestora.
Amestecam cele doua compozitii, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Este bine sa folosim bulion facut...
Curatam cartofii, ii spalam si ii feliem pe lung, in 6-8 felii.
Ungem o forma termorezistenta cu ulei de masline si asezam cartofii in ea.
Ii asezonam cu sare, busuioc, piper si boia de ardei dulce, ii mai perpelim prin forma sa se unga cu ulei cat de cat si pe deasupra si dam forma la...
Pentru aluat, punem uleiul intr-un vas si adaugam peste el zaharul si sarea.
Le mixam bine pana la diluarea zaharului, eventual rasnim zaharul sa reducem din timpul de lucru.
Dizolvam bicarbonatul in otet si il adaugam in vas, apoi imediat punem apa minerala, esenta si treptat, faina...
Curatam toate legumele de coaja, de seminte sau ce mai au ele si le spalam.
Radacinoasele le taiem in rondele, sau sferturi de rondele.
Ardeiul il taiem julien ca da mai bine asa in farfurie.
Taiem si prazul tot rondele, la fel si cateii de usturoi.
Punem uleiul intr-o tigaie pe foc,...
Aluatul este usor de preparat, ca la paine.
Punem drojdia cu 1 lingura de zahar intr-un bol si le frecam pana la diluare.
Punem apa la incalzit, cat sa suporte degetul si adaugam jumatate din ea peste drojdia diluata.
Mai adaugam o mana de faina, omogenizam bine si acoperim bolul, lasand...
Spalam pestele si-i indepartam maruntaiele, coada si aripioarele.
Il lasam la scurs, apoi presaram peste el piper si sare.
Intr-o forma termorezistenta punem uleiul, apoi asezam pestele si dam forma la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.
Pentru sos, tocam rosiile mai marunt, si...
Punem doua vase cu apa la fiert.
Adaugam in ele si putina sare.
Cand apa incepe sa fiarba, intr-un vas adaugam legumele mexicane, iar in celalalta adaugam cochiliile.
Legumele le fierbem 15 minute, apoi le scurgem bine de apa.
Pastele, dapa ce sunt bine fierte, le scurgem de apa si le...
Curatam cartoful, il spalam, il taiem in cuburi si il punem la fiert in apa cat sa fie acoperit.
Adaugam si sarea.
Punem laptele la incalzit, iar drojdia o frecam cu zaharul pana se lichefiaza.
Adaugam laptele caldut si o mana de faina, omogenizam maiaua si o lasam la crescut pana isi...
Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam zaharul peste ea si le frecam cu o lingura de lemn pana se lichefiaza.
Punem 200 ml apa la incalzit, dar avem grija sa nu se incalzeasca prea tare, doar o idee.
Adaugam apa calda peste drojdia lichefiata, le amestecam bine, apoi adaugam aproximativ 150...
Fierbem cartofii in coaja pana cand se patrund, apoi ii scurgem de apa in care au fiert, ii trecem prin jet de apa rece si ii curatam de coaja.
Spalam legumele si le scurgem bine de apa, sau le stergem.
Spalam si rucola si o lasam la scurs.
Feliem pastrama de porc in felii subtiri pe...
Incepem cu prepararea merelor, pe care le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, doar inlaturam cotoarele.
Coaja are dulceata ei aparte si e pacat sa o inlaturam daca merele arata bine la exterior.
Punem merele razuite intr-un vas, pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul cu scortisoara...
Separam palariile ciupercilor de cozi si indepartam pelicula de deasupra palariilor.
Este optional a indeparta pelicula de deasupra, dar eu prefer sa o elimin.
Spalam ciupercile si le lasam la scurs.
Cozile spalate si curatate, le tocam mai marunt.
Curatam si spalam legumele si le...
Lasam vinetele la dezghetat intr-o sita sa se si scurga de lichid.
Tocam ceapa solzisori, pe un fund de lemn, apoi o acoperim cu vinetele scurse si le tocam impreuna cu ustensila pentru vinete, pana cand se maruntesc bine.
Tocam marunt si ardeiul copt si rosiile deshidratate si le amestecam...
Amestecam untul cu zaharul, adaugam galbenusurile si putina sare.
Amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul si cacaua si le adaugam peste ingredientele amestecate anterior.
Framantam totul cu degetele, pana obtinem niste firimituri neuniforme si mai mari.
Le lasam asa pana...
Pentru piure, curatam spalam si tocam cartofii mai marunt, apoi ii punem la fiert in apa cat sa fie acoperit si o lingurita sare.
Ii lasam sa fiarba la foc mediu pana cand incep sa se sfarame.
Nu uitam sa indepartam spuma care se formeaza deasupra.
Dupa ce s-au fiert bine, scurgem toata...
Curatam si spalam bine legumele, apoi le tocam rondele, sau cuburi.
Spalam bine carnea de pui si o transam in bucati mai mici.
Clatim si orezul in doua ape, iar ciupercile le lasam cu lichid cu tot.
Ardeiul copt il tocam mai marunt, asa inghetat cum este.
Punem toate...
Pentru aluat, dizolvam drojdia cu zaharul, adaugam 150 ml apa calda si o mana de faina.
Amestecam bine totul, acoperim vasul si lasam maiaua sa creasca 10-15 minute, pana isi va dubla volumul.
In restul de apa calda, dizolvam sarea si adaugam uleiul.
Punem faina intr-un bol si ii...
Spalam bine si scurgem de apa, legumele si rucola.
Le taiem rondele sau cuburi, cum le preferam.
Eu le-am feliat rondele cu dispozitivul din dotarea Salad Smart Chef, imi place ca le feliaza subtiri si uniforme.
Firele de ceapa le tocam separat, mai marunt.
Amestecam legumele intr-un...
Aducem toate ingredientele la temperature camerei cu cel putin o ora inainte de preparare.
Mixam ouale cu un praf de sare si zaharul, pana la topirea zaharului.
Laptele il punem pe foc impreuna cu untul, dar nu il lasam pana la topirea definitiva a untului, doar il incalzim putin,...
Separam albusurile de galbenusuri si presaram putina sare peste fiecare.
Rasnim zaharul sa-l transformam in pudra.
Macinam nuca, dar nu foarte fin.
Mixam albusurile pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o bezea foarte tare.
Scoatem mixerul si...
Curatam varza de primele foi si o tocam marunt.
Presaram peste ea sare si piper si o lasam la odihnit pana pregatim restul ingredientelor.
Curatam legumele, le spalam si le tocam cubulete.
Spalam oasele de porc in apa calda si le punem pe foc in apa cat sa fie acoperite.
Le lasam sa...
Spalam carnea, o uscam si o intepam din loc in loc si o frecam cu putina sare.
Curatam usturoiul si il pisam cu sare, apoi il fecam cu uleiul de masline.
Il adaugam peste mustar , apoi presaram condimentele si omogenizam bine totul.
Trecem carnea prin acest amestec, pe toate...
Spalam si portionam puiul in bucati, apoi il punem la fiert in apa cat sa fie acoperit plus o lingurita de sare.
Il lasam sa fiarba maxim 10 minute dupa ce a atins punctul de fierbere si avem grija sa indepartam spuma care se formeaza.
Scoatem bucatile de pui din apa si le transferam intr-o...
Punem apa la fiert cu putina sare, iar cand incepe sa fiarba adaugam cus-cusul.
Il lasam sa fiarba pana cand absoarbe toata apa, apoi il dam la rece.
Curatam si tocam marunt, legumele.
Scurgem ciupercile de apa si le tocam mai marunt.
Punem uleiul la incins si adaugam mai intai ceapa...
Spalam bine fasolea si o punem la fiert in apa cat sa fie acoperita.
O lasam pana cand atinge punctul de fierbere, apoi scurgem apa, clatim fasolea si vasul cu apa calda, apoi punem din nou fasolea la fiert, in apa calda de data aceasta.
Repetam procedeul inca odata, dupa care punem fasolea...
Preparam mai intai un piure obisnuit de cartofi.
Curatam, spalam si portionam cartofii, apoi ii punem la fiert in apa cat sa fie acoperiti, plus o lingurita de sare.
Ii lasam sa fiarba pana se faramiteaza, inlaturand pe parcurs spuma care se formeaza deasupra.
Apoi, scurgem bine zeama,...
Indepartam foile de deasupra verzei, o taiem in doua si ii indepartam cotorul, apoi o tocam si o punem intr-un bol incapator, unde o frecam cu putina sare, presaram piper si cimbru si o amestecam bine.
Eu am un ajutor cu care toc varza si anume, aparatul Salad Smart Chef, pe care l-am...
Pentru friptura, spalam carnea de pui si parlim daca este cazul pulpele.
Ungem carnea cu ulei, presaram peste ea condimentele si pe o parte si pe alta si o lasam asa la reca 20 minute.
Punem uleiul la incins si prajim carnea pe toate partile pana cand prinde culoare, apoi o stropim cu...
Biscuiti aperitiv, cu cascaval
Spargem oul intr-un bol si adaugam pe rand toate ingredientele, mai putin faina pe care o vom pune treptat, in timp ce amestecam restul ingredientelor. Untul trebuie sa fie usor moale, pentru a-l putea incorpora in aluat. Ne oprim din a pune faina cand aluatul este usor moale, dar nu foarte...
Cremes cu foietaj si blat de nuca
Foietajul il coacem pe dosul tavii in care vom pregati si blatul. Intindem cele doua foi de aluat, pe rand, pe dosul tavii unse in prealabil cu putina grasime si le coacem cate 35 de minute la 180 de grade, apoi le dam la rece. Pentru blatul de nuca, mixam albusurile spuma cu putina...
Desert prajitura de post cu bulion si crema de ananas
Pentru aluat, diluam bulionul cu apa, iar zaharul il frecam cu uleiul si sarea, pana la fluidizarea acestora. Amestecam cele doua compozitii, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt. Este bine sa folosim bulion facut...
Mancare de cartofi la cuptor, cu busuioc si gogosari in sos de rosii
Curatam cartofii, ii spalam si ii feliem pe lung, in 6-8 felii. Ungem o forma termorezistenta cu ulei de masline si asezam cartofii in ea. Ii asezonam cu sare, busuioc, piper si boia de ardei dulce, ii mai perpelim prin forma sa se unga cu ulei cat de cat si pe deasupra si dam forma la...
Nuci - varianta de post
Pentru aluat, punem uleiul intr-un vas si adaugam peste el zaharul si sarea. Le mixam bine pana la diluarea zaharului, eventual rasnim zaharul sa reducem din timpul de lucru. Dizolvam bicarbonatul in otet si il adaugam in vas, apoi imediat punem apa minerala, esenta si treptat, faina...
Legume trase la tigaie, cu sos de rosii
Curatam toate legumele de coaja, de seminte sau ce mai au ele si le spalam. Radacinoasele le taiem in rondele, sau sferturi de rondele. Ardeiul il taiem julien ca da mai bine asa in farfurie. Taiem si prazul tot rondele, la fel si cateii de usturoi. Punem uleiul intr-o tigaie pe foc,...
Gogosi de post, vanilate
Aluatul este usor de preparat, ca la paine. Punem drojdia cu 1 lingura de zahar intr-un bol si le frecam pana la diluare. Punem apa la incalzit, cat sa suporte degetul si adaugam jumatate din ea peste drojdia diluata. Mai adaugam o mana de faina, omogenizam bine si acoperim bolul, lasand...
Macrou la cuptor, in sos de rosii cu leurda
Spalam pestele si-i indepartam maruntaiele, coada si aripioarele. Il lasam la scurs, apoi presaram peste el piper si sare. Intr-o forma termorezistenta punem uleiul, apoi asezam pestele si dam forma la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade. Pentru sos, tocam rosiile mai marunt, si...
Salata de legume mexicane cu paste, leurda si ton
Punem doua vase cu apa la fiert. Adaugam in ele si putina sare. Cand apa incepe sa fiarba, intr-un vas adaugam legumele mexicane, iar in celalalta adaugam cochiliile. Legumele le fierbem 15 minute, apoi le scurgem bine de apa. Pastele, dapa ce sunt bine fierte, le scurgem de apa si le...
Paine cu cartofi si cascaval
Curatam cartoful, il spalam, il taiem in cuburi si il punem la fiert in apa cat sa fie acoperit. Adaugam si sarea. Punem laptele la incalzit, iar drojdia o frecam cu zaharul pana se lichefiaza. Adaugam laptele caldut si o mana de faina, omogenizam maiaua si o lasam la crescut pana isi...
Turte la tigaie
Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam zaharul peste ea si le frecam cu o lingura de lemn pana se lichefiaza. Punem 200 ml apa la incalzit, dar avem grija sa nu se incalzeasca prea tare, doar o idee. Adaugam apa calda peste drojdia lichefiata, le amestecam bine, apoi adaugam aproximativ 150...
Salata asortata, cu rucola si rosii deshidratate
Fierbem cartofii in coaja pana cand se patrund, apoi ii scurgem de apa in care au fiert, ii trecem prin jet de apa rece si ii curatam de coaja. Spalam legumele si le scurgem bine de apa, sau le stergem. Spalam si rucola si o lasam la scurs. Feliem pastrama de porc in felii subtiri pe...
Placinta cu mere
Incepem cu prepararea merelor, pe care le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, doar inlaturam cotoarele. Coaja are dulceata ei aparte si e pacat sa o inlaturam daca merele arata bine la exterior. Punem merele razuite intr-un vas, pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul cu scortisoara...
Mancare de post - Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Separam palariile ciupercilor de cozi si indepartam pelicula de deasupra palariilor. Este optional a indeparta pelicula de deasupra, dar eu prefer sa o elimin. Spalam ciupercile si le lasam la scurs. Cozile spalate si curatate, le tocam mai marunt. Curatam si spalam legumele si le...
Salata de vinete cu rosii deshidratate
Lasam vinetele la dezghetat intr-o sita sa se si scurga de lichid. Tocam ceapa solzisori, pe un fund de lemn, apoi o acoperim cu vinetele scurse si le tocam impreuna cu ustensila pentru vinete, pana cand se maruntesc bine. Tocam marunt si ardeiul copt si rosiile deshidratate si le amestecam...
Prajitura Rudy, altfel
Amestecam untul cu zaharul, adaugam galbenusurile si putina sare. Amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul si cacaua si le adaugam peste ingredientele amestecate anterior. Framantam totul cu degetele, pana obtinem niste firimituri neuniforme si mai mari. Le lasam asa pana...
Musaca din piure de cartofi cu carne tocata si leurda
Pentru piure, curatam spalam si tocam cartofii mai marunt, apoi ii punem la fiert in apa cat sa fie acoperit si o lingurita sare. Ii lasam sa fiarba la foc mediu pana cand incep sa se sfarame. Nu uitam sa indepartam spuma care se formeaza deasupra. Dupa ce s-au fiert bine, scurgem toata...
Pui cu legume si orez la slow cooker Crock-Pot Digital 4,7
Curatam si spalam bine legumele, apoi le tocam rondele, sau cuburi. Spalam bine carnea de pui si o transam in bucati mai mici. Clatim si orezul in doua ape, iar ciupercile le lasam cu lichid cu tot. Ardeiul copt il tocam mai marunt, asa inghetat cum este. Punem toate...
Pizza turceasca
Pentru aluat, dizolvam drojdia cu zaharul, adaugam 150 ml apa calda si o mana de faina. Amestecam bine totul, acoperim vasul si lasam maiaua sa creasca 10-15 minute, pana isi va dubla volumul. In restul de apa calda, dizolvam sarea si adaugam uleiul. Punem faina intr-un bol si ii...
Salata de legume cu rucola si piept de pui
Spalam bine si scurgem de apa, legumele si rucola. Le taiem rondele sau cuburi, cum le preferam. Eu le-am feliat rondele cu dispozitivul din dotarea Salad Smart Chef, imi place ca le feliaza subtiri si uniforme. Firele de ceapa le tocam separat, mai marunt. Amestecam legumele intr-un...
Madlene
Aducem toate ingredientele la temperature camerei cu cel putin o ora inainte de preparare. Mixam ouale cu un praf de sare si zaharul, pana la topirea zaharului. Laptele il punem pe foc impreuna cu untul, dar nu il lasam pana la topirea definitiva a untului, doar il incalzim putin,...
Prajitura bicolora la slow cooker Crock-Pot Digital 4,7L
Separam albusurile de galbenusuri si presaram putina sare peste fiecare. Rasnim zaharul sa-l transformam in pudra. Macinam nuca, dar nu foarte fin. Mixam albusurile pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o bezea foarte tare. Scoatem mixerul si...
Ciorba de varza cu oase de porc afumate
Curatam varza de primele foi si o tocam marunt. Presaram peste ea sare si piper si o lasam la odihnit pana pregatim restul ingredientelor. Curatam legumele, le spalam si le tocam cubulete. Spalam oasele de porc in apa calda si le punem pe foc in apa cat sa fie acoperite. Le lasam sa...
Friptura de porc, in crusta de mustar
Spalam carnea, o uscam si o intepam din loc in loc si o frecam cu putina sare. Curatam usturoiul si il pisam cu sare, apoi il fecam cu uleiul de masline. Il adaugam peste mustar , apoi presaram condimentele si omogenizam bine totul. Trecem carnea prin acest amestec, pe toate...
Tocana de pui cu legume
Spalam si portionam puiul in bucati, apoi il punem la fiert in apa cat sa fie acoperit plus o lingurita de sare. Il lasam sa fiarba maxim 10 minute dupa ce a atins punctul de fierbere si avem grija sa indepartam spuma care se formeaza. Scoatem bucatile de pui din apa si le transferam intr-o...
Gratin de cus-cus, cu carne tocata si legume
Punem apa la fiert cu putina sare, iar cand incepe sa fiarba adaugam cus-cusul. Il lasam sa fiarba pana cand absoarbe toata apa, apoi il dam la rece. Curatam si tocam marunt, legumele. Scurgem ciupercile de apa si le tocam mai marunt. Punem uleiul la incins si adaugam mai intai ceapa...
Ciorba de fasole boabe, de post
Spalam bine fasolea si o punem la fiert in apa cat sa fie acoperita. O lasam pana cand atinge punctul de fierbere, apoi scurgem apa, clatim fasolea si vasul cu apa calda, apoi punem din nou fasolea la fiert, in apa calda de data aceasta. Repetam procedeul inca odata, dupa care punem fasolea...
Chifle cu branza si cartofi
Preparam mai intai un piure obisnuit de cartofi. Curatam, spalam si portionam cartofii, apoi ii punem la fiert in apa cat sa fie acoperiti, plus o lingurita de sare. Ii lasam sa fiarba pana se faramiteaza, inlaturand pe parcurs spuma care se formeaza deasupra. Apoi, scurgem bine zeama,...
Varza la cuptor, cu bacon si carnati
Indepartam foile de deasupra verzei, o taiem in doua si ii indepartam cotorul, apoi o tocam si o punem intr-un bol incapator, unde o frecam cu putina sare, presaram piper si cimbru si o amestecam bine. Eu am un ajutor cu care toc varza si anume, aparatul Salad Smart Chef, pe care l-am...
Friptura de pui in sos de rosii, sub capac de cartofi
Pentru friptura, spalam carnea de pui si parlim daca este cazul pulpele. Ungem carnea cu ulei, presaram peste ea condimentele si pe o parte si pe alta si o lasam asa la reca 20 minute. Punem uleiul la incins si prajim carnea pe toate partile pana cand prinde culoare, apoi o stropim cu...