Ca si la castraveti am facut reteta asta din multe alte retete acum 10-11 ani. Sunt foarte buni si raman tari si 2 ani. Si cu pozele am patit la fel fiind facuti o data cu castravetii.
Din aceste cantitati rezulta 5-6 burcane de 800ml.
Gogosarii se spala, se curata de nervuri si samburi si se taia in fasii late de2 cm.
Hreanul se curata si se taie la 4 cm si in sferturi.
Se face un amestec dintr-un litru de otet intr-o oala de 12 litri.
Cand clocoteste se pun gogosarii la oparit si se lasa 3-4 minute dupa ce clocoteste din nou ( se fierbe cu capac).
Se scot intr-o cratita sa se mai raceasca.
Se spala borcanele si se sterilizeaza in cuptor si se lasa la racit.
Se pune in borcane pe fund frunze de telina, un varf de lingurita boabe de mustar si 3-4 sferturi de mustar.
Se pun gogosarii in borcan si se bat pentru asezare (fara aer intre ei).
Deasupra se pun frunze de telina si 3-4 sferturi de hrean.
Borcanele se pun pe cutite si se invelesc in prosoape ude cu apa rece pentru a nu se sparge.
Se umplu borcanele cu zeama fierbinte (se refierbe), se agita sa iasa tot aerul, se completeaza din nou cu zeama pana sus si se pun capacele.
Se pun la fiert intr-o cratita invelite in ziare si cu apa pana sub capace si se fierb 30 minute dupa ce capacele sunt fierbinti.
Se scot din apa, se invelesc in patura si se lasa la racit o zi doua.
Dupa ce sunt reci se pun in camara pentru inrna.
Sunt buni de mancat dupa 3 saptamani.
Pofta Buna!