Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

de mirela0911 in Prajituri, 27 Mar 2016 | 27958 vizualizari

 

O alta prajitura care imi aminteste de copilarie si care nu lipsea da la aproape nicio sarbatoare este prajitura Jerbo. Cu foi fragede, gem si nuca multa, e poate fi mai bun decat Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie?

 

INGREDIENTE

Ingrediente Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Pt. aluat:

  • 500 g faina
  • putina sare
  • 2 lg untura
  • 80 g zahar
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 lg smantana
  • 30 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte

Pt.umplutura:

  • gem de prune
  • 230 g nuca macinata
  • 180 g zahar
  • esenta de rom

Pt.glazura:

  • 9 lg zahar
  • 3 lg cacao
  • 50 g unt
  • 3 lg lapte
Portii: 40
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie:

Preparare Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie

Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile amestecate putin. Se pregateste maiaua din laptele caldut, 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia zdrobita. Se lasa sa dospeasca dupa care se toarna peste faina.

Se framanta un aluat nu foarte tare, elastic, care sa se poata intinde. Se lasa o jumatate de ora sa creasca. Se imparte in 3 parti egale si se intind foile cat dimensiunea tavii folosite.

Se ia o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza prima foaie, se unge cu gem iar deasupra se presara jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar. Se stropeste usor cu esenta de rom. Se aseaza cu grija cea de a doua foaie, se unge din nou cu gem si se presara deasupra restul de nuca, apoi se stropeste din nou u esena de rom. Ultima foaie care se aseaza deasupra se va intepa cu o furculita din loc in loc.

Se lasa prajitura sa dospeasca timp de o ora apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se lasa sa se coaca aproximativ 25-30 de minute, pana se inroseste frumos deasupra. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. 

Intre timp se prepara glazura. Intr-o craticioara se pune zaharul, cacaoa, untul si laptele. Se incalzeste usor amestecand continuu pana se topeste zaharul. Se toarna fierbinte peste prajitura si se lasa sa se intareasca.

Se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Recomandam si Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

TIPS-URI

1

Daca este necesar, se mai adauga lapte caldut la aluat in timpul framantarii.

2

Se poate folosi orice gem preferati.

3

In reteta proportia nuca-zahar este egala, eu am pus zahar mai putin dar parca totusi e prea dulce. In functie de gusturi, adaptati cantitatea de zahar.

4

Dimensiunile tavii folosite sunt 25x35 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

ieri la 10:21

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

pe 02.12 la 20:34

Bilute din biscuiti cu nuca si rom - Desert rapid si delicios

pe 02.12 la 16:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prăjitură cu foi şi cremă de vanilie