Povestea zice asa : "Au fost odata ca niciodata, pe la sfirsitul secolului 19 (1898) doua tinere surori pe nume Stephanie si Caroline, care tocmai luasera in primire hotelul tatalui lor.
Asta se intimpla intr- un orasel in apropiere de Orleans.
In timp ce Stephanie se ocupa de buna functionare a hotelului, Caroline ii rasfata pe oaspeti cu preparatele ei culinare.
Ei, si se zice ca, intr-o zi, dorind sa prepare o tarta cu mere, Caroline, intr-un moment de graba sau neatentie a pus merele in tava uitind sa puna aluatul sub ele! Mon dieux, cind a vazut aluatul ramas pe masa era prea tirziu , merele amestecate cu zahar se rumeneau deja in cuptor!
Dar...pt. ca ea era o bucatareasa cu talent de a improviza, a stiut cum sa salveze situatia si a pus si aluatul PESTE mere, a copt prajitura, sa zic asa,..."cu fundu'n sus"!
Ca aceasta prajitura va avea un asemenea succes, asta nici macar prin gind nu i-a trecut domnisoarei TATIN.
Surorile au stiut insa sa profite de succesul noii tarte caci de atunci incolo, in restaurantul lor s-a putut minca tarta cu mere numai in aceasta varianta! " - http://www.culinar.ro/forum/continut-pagina/19660/Tarte-Tatin/pagina/60/