publicat la 24.08.2020
publicat la 31.07.2020
publicat la 30.07.2020
Bine zicea un proverb chirghiz: “capul de oaie ţine musafirii departe”. Ei obişnuiau să înfigă unul exact în stâlpul porţii sau, ăia care stăteau la bloc, deasupra butonului de la sonerie. Chiar, tu stai la bloc sau la casă?
Bucataras.ro
[email protected]
Desert inghetata cu fructe de padure si lavanda
Crema mascarpone o mixezi împreună cu zahărul, apoi adaugi smântana și continui până când obții o textură spumoasă. Adaugi fructele și lavanda, omogenizând ușor, ca să nu se zdrobească prea mult. Așezi compoziția în forme de brioșe din silicon...
Desert zebra-pandispan cu nectarine
Bați albușurile spumă tare împreună cu zahărul și praful de sare ,apoi adaugi pe rând galbenusurile, mixând continuu. Adaugi uleiul în același fel . Presari făina în ploaie și amesteci ușor cu o spatulă. Adaugi praful de copt si torni jumătate din...
Ratatouille de legume cu branza
Legumele le speli și le tai felii subțiri, rotunde, apoi în jumătăți. Câte 150 g de telemea și cașcaval le tai felii, iar restul îl dai pe răzătoarea mare. Pătrunjelul îl toci mărunt. Ungi o tavă rotundă pentru tartă cu unt, apoi o tapetezi cu...
Dalgona matcha latte
Albușul îl bați spumă împreună cu zahărul . Adaugi pudra de matcha și omogenizezi bine. Torni frișca și bați în continuare până când obții o cremă spumoasă și aerată. Într-un pahar larg torni laptele de migdale, adaugi cuburile de...
Mojito
Într-un pahar înalt ( eu am folosit de vin 🤪) torni romul. Zahărul îl dizolvi puțin în apa minerală, apoi torni peste rom. Adaugi cuburile de gheață, lămâia și frunzele de mentă ,apoi îl savurezi la umbră 🤗.
Porumb crocant cu topping de telemea
Porumbul fiert l-am uscat cu un prosop și l-am așezat pe grill cca 3 minute, cât să devină puțin crocant. Am adăugat untul și l-am lăsat să se topească puțin. Am presărat fărâme de telemea și fulgi, dar și puțin praf magic de iubire. A dispărut de pe platou...
Desert tarta cu fructe - Bucuria toamnei
Merele le speli și le dai prin razatoarea mare, apoi le călești intr-o lingură de ulei. Adaugi 3 lg de zahăr, 1 lgț de scorțișoară și grisul, apoi omogenizezi. Prunele le speli și le tai felii. Strugurii îi desfaci de pe ciorchină și îi speli. Presari peste toate...
Salata de pepene verde cu haloumi
Pe cât este de sănătoasă și colorată această salată, pe atât este de ușor de preparat. Practic, nu faci altceva decât să amesteci ingredientele și să presari puțin praf magic de iubire. Și vă mai spun un secret: fetița mea o adoră! Deci... ce ziceți? Le...
Escalop de vara
Ceapa o cureți, o speli sub jet de apa rece și o toci mărunt. Ardeiul îl speli, îl cureți de nervuri și semințe și îl tai julienne. Ciupercile le cureți de piciorușe și membrană, apoi le coci pe grill și le tai felii. Într-o cratiță suficient de mare...
Somon crocant cu legume
Peștele îl speli sub jet de apa rece și apoi îl condimentezi. Îl stropești cu zeama de lămâie și îl lași 15 minute. Între timp îți pregătești legumele. Într-o tigaie de teflon așezi bucățile de pește și le coci bine,...
Inghetata de lavanda si zmeura
Florile de lavanda si zmeura le speli sub jet de apa rece. Adaugi mierea peste iaurt si omogenizezi. Adaugi florile de lavanda si zmeura, amestecand usor. In fiecare forma torni din compozitie, astfel incat sa fie aproape pline. Dai formele la congelator pentru 2 ore. ...
Desert inghetata de capsuni
Amesteci iaurtul cu zahărul și adaugi căpșunile zdrobite și zeama de lămâie ( astfel înghețata nu va avea ace de gheață). Formele de înghețată le umezești și le umpli cu acest amestec. Decorezi cu câte o căpșunică și dai la congelator pentru 2...
Limonada Rock & Roll
Povestea stă așa: o îndulcești cât și cu ce dorești tu. Cât despre cuburile de gheață, eu am pus în forme și câte o frunzuliță de mentă, dar și sirop de cireșe 🍒. Amesteci totul și decorezi cu felie de lămâie și mentă. Simplu....
Desert briose cu ciocolata si unt de arahide
Într-un bol torni mixul de muffins, adaugi ouăle, laptele și uleiul și mixezi 2-3 minute, la viteză mică, până când obții un aluat lucios. Adaugi untul de arahide și cacaua, mixând până la omogenizare. În fiecare formă de muffins torni...
Traistute umplute
Din ingredientele de clătite se prepară un aluat asemănător celui de clătite obișnuite și le coci în tigaia unsă cu puțin ulei. Ceapa verde o tai rondele, toată porțiunea albă. Frunzele le păstrezi întregi. Leurda o tai fâșii. Ciupercile și porumbul le...
Urzici picante cu tofu crocant
După ce culegi urzicile ( ups!) le cureti bine și le speli din mai multe ape, până când aceasta rămâne curată. Pui urzicile la fiert în apă cu sare și zeama de lămâie ( ca să rămână verzi) timp de 5 minute, apoi le toci mărunt. ...
Supa-crema de legume cu crutoane de tofu
Cred ca nu trebuie sa va mai spun ca trebuie sa curatati legumele si sa le fierbeti in apa cu sare. Cand sunt fierte, le puneti in blender si le pasati bine adaugand supa care putin. Condimentati cu piper dupa gust. Cat timp fierb legumele, taiati branza cubulete si o coaceti la...
Salata arcobaleno cu ton
Fierbi pastele in apa clocotita si sarata pentru 20 de minute, dupa care le strecori si le lasi sa se scurga bine de apa, in sita. Intre timp pregatesti restul ingredientelor: feliezi maslinele si ardeiul, tai branza cubulete, scurgi bine tonul de ulei. In uleiul de masline adaugi condimentele si...
Salata Somn usor
Salata o speli și o rupi bucăți. Ridichile le speli și le tai felii. Procedezi la fel și cu maslinele, brânza, nucile și roșiile cherry. Amesteci totul, adaugi uleiul și zeama de lămâie, omogenizand. La final presari semințele și servesti cu poftă.
Ciuperci brune cu tofu si cus-cus
Ciupercile le cureti de picioruse și de pielita, apoi le stropesti cu zeamă de lămâie. După 5 minute le scurgi de sucul pe care îl lasă și le ungi bine cu ulei. Între timp incalzesti grilul ( eu am folosit aparatul pentru sandviciuri calde). Așezi ciupercile pe...
Sushi a la Cluj
Orezul îl speli din 4-5 ape, până când rămâne curat, apoi adaugi 3 căni de apă fierbinte și îl acoperi cu un capac. Îl lași așa 15 minute, după care îl pui la fiert . Trebuie să fiarbă 20 de minute la foc mic. Adaugi otetul si lași orezul să...
Supa-crema de linte rosie
Lintea o speli si o pui la hidratat intr-o cana de apa rece pentru 30 de minute. Intre timp cureti ceapa si cartoful dulce. Ceapa o lasi intreaga, iar cartoful il tai in sferturi. Pui la fiert lintea, iar separat, ceapa si cartoful. Lasi sa fiarba la foc mic 10 minute. Strecori lintea si adaugi...
Crispy de pui cu mix de salata
Pieptul de pui il feliezi transversal in portii groase de 1,5-2 cm. Presari putina sare. Amesteci iaurtul cu oregano si boia. Zdrobesti fulgii de porumb cat mai marunt. Eu i-am pus intr-o punga si am dat cu sucitorul peste ei. Tavalesti pieptul prin iaurtul condimentat si apoi prin fulgi, dupa...
Aperitiv vafe cu parmezan si pesto
Topesti untul. Bati albusul spuma impreuna cu praful de sare. Adaugi pe rand galbenusul, untul topit, zaharul si laptele. Renunti la mixer si adaugi faina in ploaie, amestecand cu un tel. Trebuie sa obtii un aluat putin mai consistent decat cel de clatite. La final adaugi parmezanul, pesto si...
Desert cozonac - Floarea Craciunului
Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o 1/2 de lapte se face o maia. Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua. Lasi cca. 10 minute, pana cand aceasta isi dubleaza volumul. Abia apoi incepi...
Sarmale ardelenesti in oala de lut
Ceapa o cureti, o speli bine sub jet de apa rece si o toci marunt. Apoi o calesti in ulei, la foc mic, pana cand sticleste. Eu am adaugat si cca 50 ml de apa. Intre timp speli bine orezul si il adaugi peste ceapa calita. Iei amestecul de pe foc, adaugi carnea si condimentele dupa gust si...
Desert choux a la Cluj
Intr-o craticioara pui apa la fiert impreuna cu uleiul, laptele si sarea. Adaugi faina amestecata cu zaharul . Cand apa fierbe iei craticioara de pe foc si adaugi faina, amestecand energic pana ce compozitia se desprinde cu usurinta de pe craticioara. In acest moment adaugai ouale pe...
Friptura la tava
Cotletul il speli sub jet de apa rece, il tai felii groase de 0,5 cm, il condimentezi si il lasi la rece. Costitele le tai bucati si le dai un clocot, dupa care le speli bine. ( mai iese din fum ) Tava o ungi cu putin ulei, asezi carnea alternativ, torni apa, acoperi cu hartie pentru copt si...
Salata de toamna cu dovleac copt
Am copt dovleacul mai devreme, simplu de tot: l-am spalat, l-am taiat felii subtiri, l-am uns cu putin ulei de masline si l-am dat la cuptor pentru 45 de minute. Cand a fost gata, l-am lasat sa se racoreasca putin si apoi am indepartat coaja si l-am taiat bucati. Am...
Desert piure de castane - eternul feminin
Castanele le speli, le increstezi la varf in patru, le stropesti bine cu apa si le dai la cuptorul fierbinte pentru 20 de minute. Cureti castanele de coaja cat sunt calde si le pui la fiert in apa cu lapte si zahar. Lasi sa fiarba la foc mic, sub capac, timp de 30 de minute. Stingi focul si le...