Beneficiile unui condiment considerat a fi miraculos: Turmericul - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 2 Mar 2016, 16:23

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile turmericului si despre efectele pe care le are asupra sanatatii noastre.

Planta inrudita cu ghimbirul, turmericul este foarte popular in India si Bangladesh, fiind folosit chiar si in ceremonii religioase.

In bucatarie este utilizat pentru gustul usor amar si culoarea galben-portocalie, component cheie in pudra de curry, intalnit in multiple preparate, de la aperitive pana la deserturi.

Remediu folosit in medicina traditionala ayurvedica, devine tot mai popular si printre occidentali. Cel mai important component este curcumina, un fenol liposolubil cu proprietati antioxidante. 

I se confera efect anti-inflamator, fiind utilizat in durerile artritice, ca parte componenta a unor suplimente; prin scaderea de citokine pro-inflamatoare i se atribuie si efect hepatoprotector; este considerat antiflatulent si coleretic (stimuleaza secretia biliara).

Foarte dezbatut este efectul anti-neoplazic, studiat pe cancere cu diferite localizari: de cap si gat, colon, prostata, melanom; poate fi utilizat asociat la medicatia citostatica standard (inhiba angiogeneza si cresterea tumorala), dar si asociat cu radioterapia (ii potenteaza efectul).

Este recomandat in stomatologie in diferite preparate (apa de gura, gel dentar) in gingivite sau boala periodontala.

Poate fi utilizat si aplicat extern, in tratarea eczemelor sau inchiderea ranilor.

Este considerat sigur pentru consum, dar de evitat la cei cu litiaza biliara. De asemenea, utilizat in doze mari poate cauza indigestie, greata sau diaree.

Autoritatea pentru medicina alternativa, National Center for Complementary and Integrative Health, vine cu precizarea ca studiile care arata eventualele efectele antiinflamatoare sau anticancerigene sunt cercetari preliminare pe animale de laborator si sunt de mica amploare.

Nu exista suficiente date care sa il recomande cu rol cert in patologia umana. 

Nu se considera un panaceu, nu poate face minuni, dar cu siguranta va da un plus aroma si culoare.

Si cum se considera ca bromelaina (din ananas) ii creste absorbtia si efectul antiiflamator, putem asocia turmericul cu ananas, atat intr-un desert delicios, cat si ca o garnitura exotica.

Sursa foto: authoritynutrition.com

Comentarii (2)

02.03.2016, 16:33

05.03.2016, 09:20

Mi-am luat din Istanbul cu 25 TL o juma de kg,ei ii zic sofran indian si dizolv o lingurita in apa calduta si pun cand fierb orez.Ii da culoare frumoasa dar aroma nu am simtit.Da ca vroiam aroma luam sofran iranian cu 100 TL borcanasul de 3 gr.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]