Conflictul civilizatiilor

Postat de Mutulica in Cu de toate pe 5 Dec 2013, 12:03

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza
Conflictul civilizatiilor

Nu trebuie sa ne ferim de toate conflictele, caci fara aceasta ciocnire de idei nu s-ar putea naste progresul .Totusi, evolutia societatii nu este liniara ci este mai degraba asemanatoare pulsului inimii si de multe ori in numele progresului se fac cel mai mari greseli.

Eu cred ca cea mai mare greseala a lui Ceausescu a constat in industrializarea fortata facuta intr-un ritm mult mai rapid decat cel in care putea sa evolueze societatea romaneasca .

Era si greu pentru taranul Nicolaie Ceauşescu. Era el insusi victima unei evolutii mult prea rapide . Nu mai stia nici macar ce se intampla cu el si vroiati sa-si dea seama ca daca va disloca mari mase de tarani semianalfabeti sau alfabetizati la intensiv, va distruge orice sansa a tinerei industrii romanesti?

Pentru el, orice taran mutat la oras era un castig, de parca  daca-ti bagi cainele in casa pe care-l tineai pana mai ieri in cusca de afara, acesta brusc va incepe sa-si faca nevoile in locurile special amenajate,nu-si va marca teritoriul si nu va mai lasa par pe jos, de rusine.

Ma abat de la subiect: chiar credeti ca cei care plimba cainii de lesa prin oras, lasandu-i sa-si faca nevoile in locuri care n-au fost concepute ca wc-uri pentru animale ci sunt spatii publice  destinate activitatii umane sunt niste respectabili oraseni ?

Faptul ca astazi avem o societate dezarticulata se datoreaza si celei mai mari migratii interne din istoria Romaniei. Distrugerea elitelor, promovarea celor lipsiti de coloana vertebrala, lobotomizarea tinerilor si incapacitatea de a starpi coruptia au facut ca Romania sa fie o prada usoara pentru fortele care promoveaza globalizarea .

Noi n-am facut decat ce am fost invatati: ne-am facut ca lucram, continuand sa furam pana ni s-au inchis intreprinderile, am votat pe cei asemenea noua, pentru ca ne promiteau pastrarea obiceiurilor stramosesti si am continuat sa dam vina pe altii numai pe noi nu.Ipocrizia ne-a salvat de remuscari dar nu si de saracie.

Adevarul este ca nu poti avea pretentii de la niste tarani dezradacinati, chiar daca unii dintre ei sunt scoliti si au un nivel crescut de inteligenta.

Intervin mentalitatile,obiceiurile, manierele. Si toate astea sunt la noi specifice societatii taranesti din secolul XIX. Si cu ajutorul acestui bagaj de informatii vreti sa fim castigatori in secolul XXI?Pai, nu stiu cum sa va explic, dar partea castigatoare a lumii este de ceva vreme in secolul XXI si are cu totul si cu totul alte mentalitati si se bazeaza pe o educatie si pe niste principii care noua ne sunt straine sau ridicole.

Orice mi-ati spune dumneavoastra, eu vad doar o persoana mai  in varsta si nu un domn  atunci cand din motive de ascendenta calendaristica mi se adreseaza cu ”tu”. Daca un sef imi vorbeste la ”per tu”, ca si cum as fi sluga pe cele cateva hectare ale parintilor sau bunicilor sai, eu nu vad decat un taran ajuns pe un scaun care nu i se potriveste. Si nu dau doi bani pe ”scoala si cultura” dumnealui ! Pentru mine este in cel mai bun caz doar un taran muncitor, caci am vazut destui taranoi infipti in te miri ce functii.

Orice mi-ati spune, atata timp cat presedintele tarii se adreseaza celor mai tineri sau subordonatilor  ca si cum ar fi pascut caprele impreuna in asa zisul oras Basarabi, eu voi considera Romania o societate intoarsa cu fundul in sus .

Si totul porneste de la neadaptarea mentalitatilor, de la needucarea noastra. La ”tara”, adica in satul de unde multi dintre noi nu ar fi trebuit sa plece, era fireasca ascendenta morala pe care o aveau cei mai in varsta. Toata lumea se cunostea cu toata lumea inca din primele zile de viata, ba chiar erau neamuri si se ajutau reciproc.In acest univers arhaic si nereproductibil astazi, tinerii erau profund indatorati celor mai in varsta . Chiar si cand se casatoreau se simtea acest ajutor al celor mai in varsta. Darul dat la nunta era un ajutor al celor mai in varsta pentru tanara familie.La construirea casei participau si vecinii sau persoanele apte sa ofere un ajutor calificat  dar neremunerat si pentru toate astea tinerii erau datori cu un respect deosebit.

Multe dintre aceste obiceiuri si cutume s-au transferat fara nicio logica in mediul urban si astazi asistam exasperati si neputinciosi la triste exemple de nesimtire in numele varstei inaintate .

Multi dintre cei in varsta s-au descurcat ”ca tot omul” la vechile lor locuri de munca . Acum nu mai exista, pentru ca de unde iei si nu mai pui, pana la urma se ispraveste, spune un proverb taranesc pe care ”orasenii” de astazi l-au uitat, neuitand insa proastele obiceiuri dobandite cand stateau cu coatele pe grad la o barfa mica ce avea un cu totul alt rost in lumea patriarhala a satului romanesc de altadata. 

Pot sa vorbesc zile in sir despre ce ne lipseste si ce n-ar trebui sa avem din bagajul de mentalitati si obiceiuri taranesti, dar nu voi face altceva decat sa declansez un conflict fara rost si ma  voi face vinovat de pierdere de timp si numai ”la tara” timpul nu costa bani.

Conflictul dintre civilizatia rurala si civilizatia urbana a existat si exista oriunde in lume, dar la noi a fost transat definitiv in favoarea celor proveniti din patura cea mai saraca, mai inculta si mai lipsita de repere morale.De aceea suntem inconjurati de ruine. Si nu mai este nimic de facut decat o reconstructie pornita de la temeliile sanatoase ale acestui popor...

Foto

Comentarii (6)

19.01.2014, 18:12

Multumesc mult pentru ca ati avut rabdarea sa cititi un asemenea articol!

19.01.2014, 18:42

Eu am avut rabdare si iti dau dreptate. V-a mai curge multa apa pe Dambovita pana sa se schimbe ceva si din mentalitatea noastra!

20.01.2014, 07:53

Saru-mana !

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]