Pe draga noastra Merisor, bucataras suprem, o cunoastem cu totii, ne aduce mereu retete frumoase, ne face pofta cu preparatele ei pline de culoare si savoare si ne rasfata la intalniri cu celebra prajitura Carpati. O gasiti si pe blogul www.retetemerisor.ro
8 ani mai tarziu si cu peste 1000 de retete impartasite aici, o redescoperim cu drag in cele ce urmeaza, cu multumiri pentru ca a acceptat invitatia noastra.
1. Te rugam sa ne spui cand si cum ai facut cunostinta cu Bucataras.ro, cea mai frumoasa comunitate culinara si ce anume te leaga de ea!
Cu bucătăraș.ro am făcut cunoștință prin 2010, sau 2011, căutând rețete de prăjituri.
Am ajuns la una dintre rețetele Diei și știu că m-a încântat tare mult, pe lângă prezentarea rețetei cu poze și explicații, relaționarea dintre bucătărași. Am descoperit, pe lângă rețete, o comunitate frumoasă. Nu mi-am făcut cont imediat, dar intram adesea pe site și printam rețete.
Abia prin 2012 am îndrăznit să-mi fac și eu cont și să postez propriile rețete.
2. Ce faci in viata de zi cu zi si ce pasiuni ai?
În viața de zi cu zi am ajuns, tot datorită bucătăraș.ro, să lucrez în domeniu, ca editor de știri culinare și totodată mi-am creat și propriul blog culinar RețeteMerișor.ro
3. Cate retete ai postat de cand te-ai alaturat comunitatii Bucataras.ro?
În momentul de față am 1002 rețete postate, dar nu mă opresc aici, pentru că mai am multe idei de împărtășit cu această minunată comunitate.
4. Ce amintiri frumoase ai legate de Bucataras.ro?
Chiar am amintiri frumoase legate de Bucătăraș.ro Multe sunt de la întâlnirile cu bucătărașii, dar și de pe site. Multe postări haioase la care ne adunam cu toții la caterincă, pe unele chiar le-am menționat în articolele mele cu permalink.
5. Ai participat cu siguranta la intalnirile pline de veselie ale bucatarasilor, care sunt impresiile tale adunate cu aceste ocazii?
Da, am participat cu mare drag și sper să particip în continuare. În primul rând, cu ocazia acelor întâlniri reușim să ne cunoaștem mai bine și se leagă prietenii pe viață. În al doilea rând, de fiecare dată, organizatorii și mă refer la cei din partea bucătăraș.ro, ne-au surprins plăcut cu diverse suveniruri, așa încât am o colecție interesantă de obiecte cu sigla bucătăraș.ro și chiar mă mândresc cu ea. Și faptul că sunt alături de noi și ne oferă acele ocazii de a ne întâlni înseamnă tare mult.
6. Care este motivul care te-a determinat sa scrii si sa postezi retetele pe care le pregatesti la tine acasa?
Două motive m-au îndemnat de fapt să scriu și să postez rețetele pe bucătăraș.ro: pasiunea pentru arta culinară și dorința de a face parte din marea comunitate Bucătăraș.ro
7. Cand si cum ti-ai descoperit talentul in bucatarie? Iti amintesti ce ai gatit prima data?
Talentul în bucătărie l-am descoperit de mica stând pe lângă bunica mea când gătea. Cred că mămăliguța a fost primul preparat la care m-am încumetat să-l fac singură, excluzând ouăle în tigaie și alte preparate simple.
8. Care sunt retetele preferate si unde iti gasesti inspiratia? Ai vreun bucatar preferat?
Rețetele preferate sunt, de departe, rețetele de desert. Sincer, nu am un bucătar anume preferat, dar recunosc că mă inspir de peste tot de unde găsesc ceva care să corespundă gustului meu și al familiei mele. Dar multe dintre rețetele mele sunt inspirate tot din caietul îngălbenit de vreme.
9. Care sunt 3 ingrediente care nu iti lipsesc niciodata din bucatarie?
Trei ingrediente care nu-mi lipsesc din bucătărie sunt, evident: apa, sarea și ceapa. 😊))))) Da, ceapa nu lipsește niciodată pentru că o adaug la toate mâncărurile principale. Însă mai este un ingredient care nu-mi lipsește și cred că cel mai important: dragostea pentru gătit.
10. Daca ai avea posibilitatea sa ajungi intr-o tara anume, care ar fi aceea si ce bucatarie ti-ar placea sa explorezi, sa experimentezi?
Cu toate că sunt cam conservatoare în privința mâncărurilor, adică nu mă dau în vânt după influențele altor bucătării, decât cea românească, cred că în Japonia aș vrea să ajung și să experimentez din bucătăria lor, doar așa de curiozitate.
11. Care este placerea ta vinovata in materie culinara? La ce preparat nu ai putea renunta sau refuza?
Eeeeh, plăcerea mea vinovată la care poftesc nonstop și nu aș putea renunța decât constrânsă, este înghețata. Mă topesc după ea, mai ales vara 😊)
12. Ce parere ai despre retetele romanesti reinterpretate?
Întotdeauna am zis că rețetele nu sunt inventate pentru a le prepara mot a mot, ci se pot reinterpreta după propriul gust.
13. Ai vreun truc preferat pe care il folosesti in bucatarie?
Aici chiar nu știu ce să răspund, pentru că nu mi-am descoperit un anume truc preferat. Poate doar să am masa și blaturile libere când mă apuc de gătit, ca să mă pot desfășura în voie.
14. Ce sfat/sfaturi ai da novicilor in bucatarie?
Le-ș spune să fie perseverenți, chiar dacă preparatele nu le reușesc din prima. Nimeni nu s-a născut învățat și oricine, indiferent de experiență mai dă și rateuri.
15. Exista vreo reteta care ti-a dat batai de cap sau care nu ti-a reusit niciodata?
Cozonacul îmi dă bătăi de cap, sau emoții. S-a întâmplat și să nu îmi reușească deloc și să îl arunc, mai acum câțiva ani buni, dar niciodată nu sunt, în totalitate, mulțumită de cum îmi reușește. Însă perseverez, nu mă las. 😊
16. Exista ceva ce gasesti deranjant la anumite retete sau preparate? Ce ai schimba la o reteta?
Daaa, foarte deranjant găsesc uneori titlurile unor rețete, care nu corespund cu ce conțin acestea. După cum am mai spus, mai sus, rețetele nu trebuiesc preparate mot a mot, se pot reinterpreta, dar nu păstrăm titlul rețetei originale. De exemplu: cum să spun că am făcut salată de boeuf dacă nu folosesc carne de vită? Spun că am făcut salată cu legume și pui, sau cu ce am pus acolo. Pot să spun în descriere că am pornit de la rețeta de salată de boeuf, ca să amintesc de ea și am folosit de fapt pui, sau curcan.
17. Exista vreun ingredient sau preparat pe care nu il suporti si nu l-ai manca niciodata?
Eu nu sunt pretențioasă la mâncăruri, însă nu am mâncat niciodată fructe de mare și nu știu dacă aș mânca. În rest, nu cred că există ingredient pe care să nu îl pot mânca.
18. Ai vreun bucataras preferat? Cu care bucataras te-ai vedea facand echipa la un mare concurs de gatit?
Hmmm, o întrebare la care nu vreau să răspund, însă pot doar să spun că am mai mulți bucătărași preferați, chiar foarte mulți.
19. Ai facut vreo boacana in bucatarie? Daca da, care a fost aceasta?
Am făcut mai multe boacăne în bucătărie, unele chiar de când am intrat în comunitatea Bucătăraș.ro. Am ars un ibric cu ouă puse la fiert. Am uitat de el stând la caterincă pe bucătăraș. Chiar și o cratiță am ars. Însă în privința preparatelor, îmi amintesc că am pus sare în loc de zahăr la o budincă. Și știu că aveam așa o poftă mare, abia așteptam să o degust. 😊)))
20. Sa presupunem ca participi la un concurs cu premiu 1 milion de dolari si ai avea de ales sa mananci intre oua de soparla, melci si scorpioni. Ai refuza sau ai alege sa mananci pentru a castiga marele premiu?
Cred că pentru așa premiu aș închide ochii și aș mânca din fiecare :D
21. Daca ai fi Bucataras pentru o zi, ai schimba ceva si daca da, ce anume ai schimba in aceasta comunitate?
Sincer, nu știu dacă aș schimba ceva anume la site, știți cum se zice: schimbările trebuie să înceapă cu noi 😊
In incheiere, ai libertatea sa ne impartasesti gandurile sau urarile tale, ce crezi tu ca simti si ai vrea sa exprimi pentru Bucataras.ro, pentru toti bucatarasii de pretudindeni si tuturor celor pasionati de gatit!
Bucătăraș.ro a fost și va rămâne pentru mine site-ul care mi-a colorat viața, prin momentele, pline de veselie, petrecute în frumoasa-i comunitate. Este site-ul care mi-a accentuat pasiunea de a găti, dar pot să mai recunosc și că este site-ul care mi-a adus câteva kilograme în plus 😊)) Dacă ar vrea, sau dacă s-ar putea, i le-aș da înapoi 😊)))
Nu de multe ori găteam pentru a posta alte rețete și, deh, trebuia să și mâncăm ce găteam.
Iar bucătărașii mi-au sporit substanțial numărul de prieteni dragi cu care pot împărtăși și bune și rele și povești și rețete.
În încheiere aș vrea să urez bucătărașului să rămână pentru totdeauna site-ul culinar nr. 1, unde veselia este la ea acasă iar criticile sunt interzise, iar comunitatea să rămână veșnic veselă, creativă și prietenoasă așa cum am găsit-o eu când m-am decis să fac parte din ea.
La mulți ani, Bucătăraș.ro, cu multe rețete interesante și delicioase și bucătărași harnici și veseli!