Putini sunt cei convinsi ca pizza poate fi o mancare sanatoasa, asadar, va prezentam cateva dintre caracteristicile benefice ale acesteia, alaturi de tehnicile de preparare.
Pizza este probabil cel mai popular fel de mancare din intreaga lume. In ceea ce priveste acest tip de mancare, majoritatea gurmanzilor alearga inspre pizzerii si restaurante sau fac comenzi online cu nemiluita, fapt care ar putea ridica intrebarea „De ce sunt toti innebuniti dupa pizza?”.
Nu sunt deloc putine motivele pentru care atat de multi consumatori prefera pizza altor tipuri de mancare disponibile pe piata. Acestea includ natura versatila a pizzei, accesul usor la ea si faptul ca este o mancare sanatoasa cand este gatita ca la carte cu ingrediente sanatoase.
Pe de alta parte, pizza ofera consumatorilor o paleta extrem de larga de gusturi si arome. De pilda, daca esti iubitor de branza, poti alege pizza cu branzeturi, daca esti vegetarian, exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, exista o gramada de combinatii de arome si condimente care sa transforme pizza in cea mai delicioasa mancare pe care ai gustat-o.
Pizza e disponibila peste tot, o gasesti la fiecare colt de strada, orasele sunt impanzite de pizzerii si restaurante care o gatesc, fapt care constituie principalul motiv pentru care pizza este un fel de mancare atat de cautat, iar afacerile cu pizza au un succes enorm.
Gurmanzii care nu au timp sa isi gateasca acasa o pizza, pot profita de livrare pizza acasa, de comenzile pentru mancare la domiciliu si de ofertele tuturor restaurantelor care pregatesc cate o pizza delicioasa pentru toate gusturile.
Unii ar fi uimiti sa afle ca, spre deosebire de alte mancaruri de genul fast food, pizza poate constitui o dieta de-a dreptul sanatoasa, reprezentand un fel de mancare plin de substante nutritive.
Este dovedit faptul ca o pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.
In ceea ce priveste ingredientele necesare pentru prepararea unei pizze acasa, vorbim despre faina, apa, drojdie, rosii, condimente si altele, variind in functie de tipul de pizza care se doreste a fi pregatit.
Pentru prepararea aluatului pentru pizza ar trebui folosita faina de grau tip „000″, deoarece din aceasta se poate realiza cu usurinta un aluat moale si elastic. De asemenea, poate fi folosita faina speciala pentru pizza, obtinuta prin amestecarea mai multor tipuri de faina.
In ceea ce priveste apa, temperatura acesteia este importanta deoarece influenteaza durata dospirii aluatului. Apa foarte rece va impiedica cresterea acestuia, iar apa prea calda va determina o crestere excesiva a aluatului, acesta pierzandu-si din elasticitate.
Pentru pizza facuta in casa, este recomandata utilizarea drojdiei proaspate de bere. Atentie, insa, la perioada de valabilitate foarte scurta a acesteia. Ca alternativa, se poate folosi drojdia uscata sau granule, care se va dizolva in apa calduta inainte sa fie adaugata in faina.
Urmatorul ingredient clasic pentru pizza ar fi rosiile. In reteta traditionala, rosiile decojite se paseaza, apoi se condimenteaza cu ulei de masline, sare, piper si oregano.
Compozitia obtinuta astfel, se intinde pe suprafata aluatului inainte de a fi introdus la cuptor. Este recomandata adaugarea unei lingurite cu zahar pentru a atenua gustul acrisor al compozitiei.
Ingrediente necesare pentru 500 g aluat pentru pizza:
- 400 g faina alba „000″
- 200 ml apa
- cub drojdie de bere
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita zahar
- Sare
Modul de preparare:
Aceste ingrediente pot fi folosite pentru obtinerea unei baze de pizza traditionala sau pufoasa.
Pizza subtire:
Pentru inceput, trebuie dizolvata drojdia sfaramata in apa calduta. Adaugam un praf de sare, zaharul si uleiul de masline, amestecam si turnam totul peste faina asezata in forma de fantana.
Famantam bine aluatul, il modelam in forma de bila, il presaram cu faina si il punem intr-un catron tapetat cu faina. Il lasam pentru aproximativ 2 ore sa creasca, apoi il impartim in numarul de portii pe care dorim sa le obtinem. Le modelam si pe acestea in forma de bile, le acoperim cu un servet, dupa care le lasam la crescut pentru inca o ora.
Pizza pufoasa:
Pentru a obtine o pizza pufoasa, procedam la fel ca la aluatul pentru pizza subtire si, cand am obtinut aluatul, intindem o foaie subtire de 1/2 cm, o asezam intr-o tava unsa cu ulei si o lasam la crescut inca 20-30 de minute. La final, punem toppingul si dam pizza la cuptor.
Variante pentru aluatul de coacere:
Se poate adauga aluatului un galbenus, obtinand astfel, in urma coacerii, un aluat de culoare aurie mai accentuata si o baza mai crocanta pentru pizza.
Se pot obtine mai multe variante ale aluatului pe care il folosim ca baza pentru pizza, adaugand cate 150 g de cartofi fierti si pasati pentru fiecare 500 g de faina. Acest aluat este foarte bun pentru a fi utilizat in mod special la pizza si focaccia prajite in tigaie.
Atentie mare la sare, caci aceasta, folosita in cantitate mare, impiedica dospirea aluatului. Adaugam 1 lingura de malt sau putin zahar pentru a favoriza cresterea aluatului si pentru a-i conferi si o aroma deosebita.
Pentru a obtine o pizza integrala, trebuie sa amestecam 500 g de faina integrala, 25 g drojdie proaspata, 2 linguri ulei de masline si sare. Framantam timp de 10 minute, adaugand apa pentru a obtine un aluat neted. Il strangem in forma de bila si il lasam la crescut o ora si jumatate intr-un loc caldut.
Toate acestea fiind prezentate, va dorim spor la gatit si pofta buna !