N-am mai scris de ceva vreme despre cursul meu culinar si fiindca am avut vacanta doua saptamani, de Paste, si apoi cu mare bucurie am reasteptat iar inceperea cursurilor. Plus munca din restaurant, plus alte lucruri – si iata ca pana la urma am reusit sa-mi fac timp.
Cursuri care s-au si terminat intre timp , dar despre asta in ultimul episod – doar cateva persoane apropiate stiu de deznodamant . Insa pana atunci m-am gandit sa va mai scriu cate ceva despre ce-am mai studiat in ultimele saptamani.
O mare bucurie a fost ca am avut un intreg modul de sase ore dedicat doar fructelor de mare, cu care ne-am tot luptat: lobsteri vii, langustine (Dublin Bay prawns – cum sunt cunoscuti aici – fiindca se gasesc chiar in Marea Irlandei), calamari, midii.
Un alt modul a fost dedicat apoi carnii de miel: fiecare a primit un cotlet brut (rack sau best end – cunoscute aici) pe care a trebuit sa-l curatam, taiem, aranjam pentru gatit la cuptor. Eu am mers pe varianta mai dura (si mai scumpa, ca eventual preparat in restaurant), nelasand nici un pic de grasime pe el. “Cam dur” – mi s-a reprosat in gluma. “Dar e ok”, mi s-a zis apoi .
Tot cu ocazia modulului de carne-de-miel-gatita-in-nu-stiu-cate-feluri m-am ocupat si de o garnitura de butoni de anghinare umpluta cu mazare calita in unt, alaturi de un tomato concasse (rosie decojita, fara seminte, taiata bucati, cu ceapa calita).
Inca un modul a fost dedicat in totalitate gatirii in diferite moduri a fripturilor de vita – ca parte foarte importanta din viata unui restaurant.
Si de fiecare data cand am gatit carne am avut de facut si garnituri – acum m-am ocupat de cartofii Byron – reteta/poze in curand. Cu colegul meu irlandez Michael prin apropiere.
Si m-am mai si jucat la curs, nu doar am fost baiat serios . Aici alaturi de Sarah, o irlandeza ce macelarea o bucata de vita.
In fine, ultimul modul inainte de terminarea cursurilor (examenul teoretic + cel practic – 4 feluri de gatit) a fost dedicat salatelor si gustarilor. Si am preparat mai multe salate simple (pe baza unui singur element, cum ar fi salata de rosii sau salata de sardine, de exemplu) sau compuse (oua umplute, salata de orez sau egg mayonaise). Eu am preparat salata de rosii, salata de varza alba si salata de crab.
Plus melba toast – felii triunghiulare de paine prajita – dar dupa un procedeu mai complex, nu doar taiate si puse la prajit: puse la cuptor intregi, rumenite pe partea de sus, scoase, taiate pe jumatate/de-a lungul, dat la o parte miezul, taiate in triunghiuri, puse iar la cuptor pe partea cealalta – se incovoaie si devin crocante.
Doi colegi: Isabel – o spanioloaica pe care de-abia o intelegem, desi vorbeste corect engleza, dar cu un accent spaniol extraordinar de intens, si Dominic – un indian ce ne-a dat pe spate acum cand s-a ocupat de salatele si cocktailurile de fructe exotice.
In ultimul episod am sa va arat cum a decurs examenul practic (am avut si teoretic – 20 de intrebari grila + tabele), ce am avut de gatit si poze de la toate aceste operatiuni, plus o poza speciala, asa, ca intre campioni (blink blink cu ochiul :p).
Un weekend minunat, dragi prieteni, oriunde v-ati afla!