Amandina

de Miha in Prajituri, 11 Apr 2011 | 21125 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 30 g cacao
  • 6 linguri faina
  • esenta de rom
  • 1 praf de copt
  • Pentru crema:
  • 250 g unt
  • 200 g zahar
  • 4 linguri cacao
  • 2 galbenusuri
  • esenta de rom
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 1 plic cappucino cu rom
  • ~100 ml apa
  • Pentru fondant:
  • 250 g zahar
  • 75 ml apa
  • 50 g miere
  • 150 g ciocolata menaj
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandina:

Am mai facut de multe ori aceasta prajitura, e foarte usor de facut si nu necesita multa...piguleala. :)) De aceasta data am vrut neaparat sa incerc glazura propusa de Gabi. Voiam sa vad daca se face chiar atat de usor pe cat zice ea, caci mie mi se parea fooooarte greu.

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor.

Compozitia se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit apoi se taie in 2.

Crema:

Se topeste untul partial, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza pana se raceste si se leaga din nou, obtinand o crema fina si pufoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste. Adaugam cacaoa, galbenusurile unul cate unul mixand bine dupa fiecare, iar la sfarsit aromam dupa gust cu esenta de rom.

Sirop:

Apa se fierbe cateva minute cu zaharul. Se da deoparte, se adauga praful de cappucino si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Fondant:

Apa si zaharul se pun la fiert. Se fierbe pana siropul capata consistenta. Se adauga mierea si se mai fierbe cateva minute. Intr-o ceasca punem putina apa rece si cu lingura picuram din siropul fierbinte. Daca siropul se imprastie mai trebuie fiert, daca picatura ramane ca o perluta in ceasca este gata. Transferam vasul intr-un alt vas cu apa rece si cu o lingura de lemn amestecam in sirop pana se albeste, dupa care adaugam ciocolata rupta bucatele.

Data pe razatoarea cu ochiuri mari se va topi si omogeniza mai bine. As recomanda mai degraba sa folositi o ciocolata amaruie de calitate, cea de menaj pe care am folosit-o acum nu mi-a placut cum s-a comportat la topit.

Oprim 2 linguri de crema, ce le vom folosi la ornat, restul o punem intre cele 2 blaturi racite si insiropate. Dam putin la rece sa se intareasca crema, apoi cu un cutit bine ascutit o portionam, dupa dorinta.

Pe fiecare prajitura turnam cate o lingura de fondant, lasam putin sa se intareasca, apoi ornam cu moate de crema.


TIPS-URI

1

Fondantul se va intari in timp ce prajitura sta la rece, astfel ca il vom pune din nou pe foc si il incalzim pana se fluidizeaza.

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ruladă cu ciocolată, arahide şi stafide