În sfârşit, am reuşit să fac rost de puţin timp şi să fac şi eu una din reţetele de amandine (mulţumesc Felis). Am greşit puţin cu crema, în sensul că am făcut-o puţintel cam moale, şi că am copt blatul într-o tavă ceva mai mărişoară , aşa că nu au ieşit destul de înalte...dar am făcut amandine...şi au fost de vis...
Blatul l-am preparat astfel: .... am separat albuşurile de gălbenuşuri şi le-am bătut spumă, apoi am adăugat treptat zahărul tos şi am mixat în continuare, adăugând şi apa rece. Apoi am adăugat gălbenuşurile şi am mixat. Făina am amestecat-o cu cacaua şi cu praful de copt, după care le-am încorporat în compoziţie. Am pus şi esenţa şi am dat totul la coptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Crema se prepară astfel:......Se amestecă zahărul cu făina, cacao şi amidon. Se adaugă gălbenuşurile, apoi treptat şi laptele şi se omogenizează. Se pune pe foc domol şi se amestecă până se îngroaşă. Apoi se trage de pe foc şi se lasă la răcit. Separat se bate spumă untul/margarina cu cele două linguri de zahăr pudră.. Când crema de lapte este răcită se adaugă în untul/margarina spumă şi se încorporează treptat. Se dă la frigider.
Blatul când este rece se taie în două. Se pune în tavă folie alimentară uşor umezită, apoi blatul şi se însiropează cu sirop de zahăr ars. Se pune apoi crema şi apoi cealaltă bucată de blat însiropată, deasupra. Din cremă se păstreazî două-trei linguri pentru moţurile de deasupra. Se înveleşte cu folia alimentară şi se dă la frigider peste noapte...şi se doarme liniştit...visând amandine (cazul meu :P).
Glazura se face astfel:.... se pune într-o cratiţă pe foc, frişca lichidă şi se pune ciocolata ruptă bucăţi, lăsând pe foc până se dizolvă toată. Se toarnă fierbinte peste blatul tăiat bucăţi. Din crema păstrată se fac deasupra fiecărei amandine, nişte moţuri sau în cazul meu nişte bălţi :)) de cremă...pentru că le-am pus (cu scule neperformante) peste glazura de ciocolată fierbinte...dar nu mai aveam răbdare.
Aşa că...indiferent de aspect..amandinele mele au fost ultra-mega delicioase...de vis...