Mai intai o sa precizez de ce l-am numit aluat si nu foietaj. Pentru ca nu il consider foietaj, deoarece nu necesita decat o simpla impaturire si nu 3, asa ca la foietaj. Se face destul de repede, putem inlocui osanza cu unt sau margarina, evident marind cantitatea la 200, respectiv 250 gr.
Cernem 300 gr faina intr-un castron. Facem o adancitura la mijloc, in care punem oul, sarea, uleiul, otetul si apa. Incepem sa framantam, apoi adaugam cate putina faina pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Strangem aluatul intr-o bila pe care o invelim in folie de plastic si o dam la frigider pentru 1/2 de ora.
Amestecam intr-un castron osanza cu faina. Scoatem aluatul din frigider si il impartim in 2 parti egale. Intindem fiecare parte, pe rand sub forma de dreptunghi. Ungem fiecare dreptunghi cu jumatate din amestecul de osanza si faina. Aducem cate 2 parti opuse, pe rand, spre interior, pana la jumatatea aluatului, fara a le petrece, apoi pliem aluatul de la jumatate, suprapunand partile. Punem aluatul pe o tava presarata cu faina, acoperim cu folie de plastic si le dam la rece pentru cel putin 30 de minute.
Pregatim umplura. Radem branza sarata, o amestecam cu branza dulce, ouale si smantana. (in poza sunt 6 oua deoarece am facut cantitate dubla pentru 2 tavi de placinta)
Intindem cu sucitorul pe blatul infainat prima foaie. Asezam foia intr-o tava in care am pus hartie de copt. Intepam foaia cu furculita din loc in loc, presaram grisul, apoi punem amestecul de branza. Intindem cea de a doua foaie, o intepam cu furculita din loc in loc, presam marginile placintei astfel ca umplutura sa nu iasa si o ungem cu 1 ou batut cu 1 lingura de apa sau lapte. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc iute pana se rumeneste frumos. Scoatem tava si o lasam putin sa se racoreasca inainte de a o portiona.