Cui nu-i place placinta cu branza? Sigur aveti amintiri placute din copilaria voastra cu aceasta placinta fie dulce, fie sarata. Eu am ales sa prepar de data aceasta o placinta sarata pe care am savurat-o alaturi de o sana, placinta care de altfel a fost savurata de toti cei din familie, chit ca a fost fierbinte sau rece.
"Retete de suflet"
Se lasa foile la dezghetat la temperatura camerei.
Untul se topeste pe foc mic si se lasa sa se raceasca.
Intr-un bol se pune branza, iaurtul si oul. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se omogenizeaza bine compozitia.
In pachetul de 400 de g sunt 12 foi. Se grupeaza cate 3.
Se ia o foaie, se unge cun unt, se asaza a doua foaie, se unge cu unt si se pune cea de-a treia foaie. Pe una din margini se pune branza. Se intinde pe toata lungimea (vezi poze) apoi se impacheteaza ca o rulada, dar cat mai lejer. Se pune sulul format in tava unsa bine cu unt.
La fel se procedeaza si cu restul foilor, obtinandu-se 4 astfel de suluri. Se asaza unul langa celalalt in tava apoi cu o furculita se inteapa din loc in loc.
Smantana, sarea si ouale se amesteca bine. Se toarna compozitia peste foile din tava si se niveleaza. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 35-40 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.
Se poate servi atat calda cat si rece, alaturi de un iaurt, o sana, o cana cu lapte...
Pofta buna!
1
Se poate prepara si cu branza dulce la care se poate adauga si stafide.