O rețetă pentru picnic, dar și pentru acele momente când vrem să mâncăm ceva făcut repede, pentru că nu avem timp, sau pentru că ne este poftă de produsele de patiserie.
Se decongelează foile de plăcintă.
În pachet sunt 12 foi de plăcintă și se vor folosi câte 4 foi pentru fiecare rulou.
Se desface pachetul și se ia prima foaie cu grijă, să nu se rupă. Se întinde prima foaie pe planșetă, se unge cu unt și se procedează la fel cu încă 3 foi de plăcintă, care se pun una peste alta. Ruloul va avea 4 foi de aluat, unse între ele cu unt. Se unge cu unt și cea de-a patra foaie, se așează 3 felii de cașcaval pe latura mică a foii și peste ele, 3 felii de șuncă, întregi sau tăiate felii subțiri. Se învelesc strâns feliile de șuncă în feliile de cașcaval, după care se rulează și foile de aluat, având în mijloc ruloul de șuncă și cașcaval. Ruloul de aluat se taie în 3 părți egale, în spațiile lăsate între feliile de șuncă și cașcaval și care se observă ușor. Cele 3 porții obținute se mai taie fiecare în câte două bucăți și se pun toate în tavă.
La fel se procedează și cu celelalte foi. Se ung rulourile din tavă cu un ou bătut spumă și se dau la cuptor, la foc iute. Când rulourile sunt rumenite, se scoate tava din cuptor. Se pot mânca așa calde sau chiar reci.
Din această cantitate, ies 18 rulouri cu șuncă și cașcaval.
1
Foile pot fi unse și cu ulei, dar rulourile sunt mai bune, dacă se folosește untul.
2
Ca să ungeți mai ușor foile, fără să le rupeți, e bine să topiți untul.