Dacă facem conopidă pane, de ce n-aș putea face și broccoli pane? Iată întrebarea care a stat la baza acestei rețete și este bine că n-am stat prea mult pe gânduri și am pus planul în aplicare, pentru că-mi place această legumă cu aspect interesant și atât de benefică organismului. Inițial m-am gândit să opăresc buchețelele de broccoli, dar mi-am dat seama că se vor frăgezi și se vor rupe, așa că le-am preparat crude, pentru că, în plus, nici tratarea termică multiplă nu prea îmi place. Iar după ce le-am gustat, cu un piure cremos de cartofi, m-am bucurat să constat că au fost foarte gustoase.
Se desface căpățâna de broccoli în buchețele, care se spală sub jet de apă, după care se lasă într-o strecurătoare, ca să se scurgă. Apoi se pun buchețelele de broccoli pe hârtie absorbantă, ca să nu mai rămână apă printre inflorescențe.
(Între timp se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare.)
Separat se sparg ouăle într-un bol, se adaugă: sare, piper și boia de ardei dulce, se mixează și apoi se încorporează, puțin câte puțin făina albă, până ce rezultă o compoziție ca pentru clătite.
Se pune uleiul în tigaie și când este fierbinte se pun buchețelele, date prin compoziția de făină, ouă și condimente. Se prăjesc la foc mic, pe toate fețele, până ce se rumenesc frumos. Când sunt gata, se scot cu o paletă și se depun pe un platou, prevăzut cu hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces.
Când cartofii au fiert, se strecoară de apă, se pasează și se adaugă untul feliat, iar când acesta s-a topit, se încorporează cele 2-3 linguri de smântână. Se condimentează cu sare, după gust.
Preparatul se servește cald, imediat ce este gata. Se poate asocia o salată de sezon.
1
Spălați foarte bine căpățâna de broccoli, sub jet de apă rece.
2
Desfaceți căpățâna de broccoli în buchețele potrivite: dacă sunt prea mari, se vor pătrunde mai greu.
3
Înainte de a trece buchețelele prin amestecul de ouă, făină și condimente, asigurați-vă că s-au scurs total de apă.
4
Ca să nu folosiți mult ulei, prăjiți buchețelele de broccoli într-o tigaie cu un diametru mic.
5
Nu puneți buchețelele de broccoli la prăjit, decât atunci când uleiul s-a înfierbântat în tigaie.
6
Prăjiți buchețelele de broccoli la foc mic și în ulei suficient, pe toate fețele, dar nu le ardeți.
7
După ce luați buchețelele de broccoli pane din tigaie, depuneți-le pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces.
8
Între timp preparați piureul de cartofi, pentru ca preparatul să fie cald, la servire.
9
Puteți asocia acestei mâncări o salată de sezon.