Caltaboş ( Gâlbaş )

de Ina in Mancaruri cu carne, 14 Dec 2013 | 16939 vizualizari

 

Va prezint metoda de preparare a caltabosului ( sau gâlbaşului ), asa cum se face in zona noastra, a Baraganului.

 

INGREDIENTE

  • maţe crete, de porc
  • 500 g carne tocata amestec
  • o cescuta de orez
  • 2-3 oua
  • o ceapa
  • condimente pentru sarmale
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • cimbru
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltaboş ( Gâlbaş ):

Mai intai curatam bine matele de porc. Eu le intorc cu interiorul spre exterior si frec mai intai cu sare grunjoasa ( 1-2 pumni de sare la fiecare bucata de mat ), pe un suport solid ( tocator ), folosindu-ma de podul palmei. . Cutitul il folosesc doar pentru a inlatura usor mizeria lasata. La matele crete nu e necesar cutitul, pentru ca acestea se rup foarte usor. 

Cand sarea va indeparta toata mizeria , spalam matele in apa calduţă , apoi in apa cu bicarbonat de amoniu. Repetam operatiunea cu bicarbonat de amoniu, dupa care vom pastra matele in apa cu otet si rondele de ceapa, pana le vom gati.

Preparam carnea pentru caltabos ca pe cea de sarmale:  amestecam carnea cu orezul spalat, ouale, ceapa tocata si usor calita, sare si condimente . 

Scoatem matele din apa cu otet si ceapa, le spalam in apa calduta si le umplem cu compozitia de carne . Nu vom umple matul decat pe jumatate ( il lasam mai lesinat, asa :))  ) , pentru a lasa loc orezului sa se umfle la fierbere. In caz contrat, matul se va rupe in timpul fierberii. 

Legam matele la capete cu un fir de ata, le asezam  in oala. Punem in oala  apa cat sa cuprinda 2/3 din inaltimea caltabosului, 2-3 frunze de dafin, cateva boabe de piper , cimbru si sare . 

Punem caltabosul la fiert, la foc potrivit, pana ce orezul se umfla si totul este fiert. Pe la jumatatea timpului de fierbere  rasucim caltabosul in oala, pentru firebere uniforma.

In timpul fierberii vom strapunge din loc in loc matul cu o scobitoare, pentru a evita ruperea acestuia.

TIPS-URI

1

Cel mai bun caltabos se face folosind matul gros

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltaboş ( Gâlbaş )" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pastel de Pollo -Gratin de pui argentinien