Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.
Carofii se spala bine, se taie in jumatate longitudinal si se fierb in apa cu sare 10-12 minute, pana cand sunt fierti complet. Se lasa putin la racit, apoi se indeparteaza pulpa cu grija, folosind o lingurita, astfel incat coaja sa ramana intreaga.
Baconul se taie cuburi, ceapa se taie julienne, se indeparteaza fruzele de rozmarin de pe crengute si se rade branza.
Intre timp, se incalzeste o lingura de ulei intr-o tigaie si se adauga baconul care se prajeste, la foc mediu, pana devine crocant. Se tranfera pe prosoape de hartie.
In grasimea ramasa in tigaie, se soteaza ceapa 5 minute, apoi se adauga rozmarinul si mazarea. Se calesc cateva minute.
Intre timp, se taie pulpa cartofilor dulci in cuburi si se adauga in tigaie. Se lasa cateva minute, apoi se adauga baconul si jumatate din cantitatea de branza. Se indeparteaza de pe foc. Cu mixul obtinut, se umplu cojile de cartofi, apoi se presara restul de branza deasupra.
Se tranfera pe o tava unsa cu ulei si se coc in cuptor cateva minute, pana cand branza s-a topit si devine usor aurie.