Chiftele cu sos de legume si ceapa caramelizata

de papabundetot in Porc, 16 Mar 2014 | 3483 vizualizari

 

Pentru astazi am pregatit un pranz plin de vitamine,o reinterpretare a sosului de rosii cu chiftele din zona Ardealului,pe care eu nu il iubeam deloc in copilaria mea :) Dupa cum o sa vedeti mai jos…este o mancare hranitoare si plina de elemente sanatoase,care dau in final un preparat savuros.

 

INGREDIENTE

  • Am folosit pentru sos:
  • 1 buchetel de brocoli
  • 1 morcov
  • 1 telina radacina
  • 2 tulpini telina apio
  • 1 fenicul
  • 1 catel de usturoi
  • o jumatate de praz
  • 1 cartof
  • sare,
  • harissa,
  • turmenic
  • 2 linguri unt
  • 1/2 conserva de rosii fara pielita (bio)
  • Pentru chiftele:
  • 1 kg carne macinata porc+vita
  • 2 catei usturoi
  • 2 oua
  • coriandru verde uscat
  • 2 linguri pesmet
  • turmenic,
  • ienibahar,
  • ghimbir macinat,
  • sare,
  • chilly
  • Pentru ceapa caramelizata:
  • 6 cepe rosii
  • sare
  • zahar
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftele cu sos de legume si ceapa caramelizata:

Chiftelele: carnea macinata am pus-o intr-un castron si am adaugat peste ea ouale,usturoiul tocat,pesmetul,coriandrul si condimentele si am amestecat bine de tot,apoi am format cu mana si cu ajutorul unei furculite,gogoloaie de carne,pe care le-am aplatizat pentru a se praji uniform, le-am pus intr-o tigaie cu putin ulei,la foc moderat si le-am prajit pana cand s-au rumenit frumos pe ambele parti.

Sosul de legume: Intr-o oala am pus apa cu sare,apoi am curatat telina si morcovul,le-am spalat bine si apoi cand apa a inceput sa clocoteasca le-am adaugat acolo,dupa ce s-au inmuiat putin am adaugat buchetelele de brocoli si spre final prazul,feniculul si cartoful,toate taiate cubulete.Am lasat legumele sa fiarba bine,apoi le-am scurs si le-am bagat in blender,adaugand si putin din apa in care au fiert,si o jumatate de conserva de rosii curatate de pielita.Am continuat sa amestec in blender toate legumele pana cand s-au pasat frumos si s-au transformat intr-un delicios sos.Am pus apoi sosul intr-o craticioara,l-am pus putin la foc sa dea 2-3 clocote pentru a se imbina armonios toate aromele si la final am adaugat condimentele si untul.

Ceapa: Am curatat si spalat cepele,le-am taiat apoi solzisori si le-am pus intr-o tigaie incinsa cu putin ulei,unde le-am lasat sa se prajeasca frumos la foc iute pentru inceput,apoi la foc mic.Am adaugat putina sare si spre final o mana de zahar pentru a le carameliza.

Am servit sosul de legume cu chiftelute si ceapa caramelizata alaturi de o salata delicioasa de verdeturi…rosii,castravete,baby spanac si leurda..o minunatie..

Pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftele cu sos de legume si ceapa caramelizata" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post