Lintea, un aliment bogat în fibre şi antioxidanţi, e o alegere potrivită pentru un meniu uşor, săţios şi uşor exotic :) Faraonii o preferau în meniu, în grădinile suspendate ale Babilonului se cultiva linte, grecii antici o consumau în mod curent.
Am pus pe foc o oală cu 1 litru de apă şi, când a început să fiarbă, am vărsat lintea în oală, am mai ţinut pe foc 15 minute. Am răsturnat într-o strecurătoare şi am lăsat lintea să se scurgă bine. După ce s-a scurs, am pus-o într-un bol încăpător.
Ceapa, usturoiul, curăţate, împreună cu pătrunjelul, le-am pus în chopper (sau în robot) şi le-am mărunţit bine, apoi le-am adăugat în bol, lângă linte.
Morcovul spălat şi curăţat l-am dat pe răzătoarea mică, l-am adăugat în bolul cu ingrediente. Am pus şi măslinele, tăiate în bucăţi mai mici, apoi ouăle bătute, sare şi piper şi am amestecat. Am adăugat pesmetul şi am omogenizat. Pesmetul a atras lichidul din compoziţie, făcând-o să devină o pastă destul de uşor de modelat. Am luat din pastă cu lingura şi am format bile pe care le-am turtit şi le-am prăjit în puţin ulei încins, câte 1-2 minute pe fiecare parte.
Am servit chifteluţele calde, cu salată de crudităţi. Sunt la fel de bune şi reci.
1
Boabele de linte se pot pasa; eu am preferat să le las întregi
2
Pentru varianta complet vegetariană (sau de post), ouăle pot fi înlocuite cu cartofi fierţi şi pasaţi ca pentru piure, pentru a lega compoziţia.