Chiftelute din naut cu somon

de simona72 in Aperitive / Garnituri, 12 Mai 2016 | 4316 vizualizari

 

Chiftelutele din naut sau falafel sunt foarte cunoscute in Orientul Mijlociu. M-am inspirat din reteta lor de chiftelute la care am adaugat somon afumat taiat cubulete. Traditional ele se consuma in lipii, cu muraturi, salate si sosuri. Pentru amatorii de mancaruri arabesti si pentru vegetarieni aceasta reteta nu poate fi decat minunata, cel putin mie asa mi s-a parut. Noi am savurat-o alaturi de salata, dovlecei facuti la gril/gratar si un sos pe baza de iaurt. Nu ramane decat sa incercati reteta si sa o adaptati in functie de gusturile voastre…

 

INGREDIENTE

Aproximativ 250 gr naut

  • 100 gr somon afumat
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 1 lingurita seminte de coriandru
  • 1 lingurita turmeric
  • Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
  • 2 oua
  • In plus: ulei pentru prajit chiftelele
  • 3-4 linguri pline cu faina+1 lingurita chimen pentru tavalit chiftelele
  • Pentru servit: salata(eu am folosit valeriana), 1 dovlecel
  • Pentru sos:
  • 300 gr iaurt gras grecesc
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • Cateva frunze de patrunjel tocat fin
  • Cateva frunze de menta tocate fin
  • Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
  • 1 lingurita pasta tahini
  • 2-3 ciupituri boia afumata
  • Felii de lamaie
Portii: 9
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute din naut cu somon:

Nautul se pune de seara pana dimineata la inmuiat cu apa si 1 lingurita bicarbonat de sodiu. Dupa ce nautul s-a umflat il spalam in cateva ape. Il punem la fiert pana boabele sau inmuiat. Lasam nautul sa se raceasca…

In vasul robotului de bucatarie punem nautul fiert si racit, frunzele de patrunjel spalate. Maruntim ingredientele. Punem compozitia intr-un castron, adaugam ceapa verde si usturoiul taiate fin, semintele de chimen si coriandru zdrobite in mojar, sare si piper proaspat rasnit si ouale. Amestecam cu mana compozitia pana se intrepatrund aromele si ingredientele sunt bine amestecate. Adaugam somonul taiat cubulete, amestcam, gustam si asezonam  compozitia de chiftele. La urma adaugam turmericul si amestecam pentru ultima oara. Lasam la odihnit pentru 15 minute la frigider. Cu mainile umezite formam chiftelute. Amestecam cateva linguri de faina cu seminte de chimen zdrobite in mojar. Tavalim chiftelele prin amestecul de faina apoi le prajim in ulei incins pana devin usor rumene. Se scot pe servetele de hartie.

Dovlecelul se taie felii, se pudreaza cu sare si se prajesc feliile intr-o tigaie gril sau pe gratar.

Pentru sos: se amesteca iaurtul cu patrunjelul, menta, sare si piper, pasta tahini. Se asezoneaza dupa gust. La final se adauga uleiul de masline, se amesteca 1-2 ori in sos, se pudreaza cu boia afumata.

 

Mod de servire: in mijlocul farfuriei se pune o gramajoara de salata, peste salata se pun 1-2 linguri sos, de jur imprejur se adauga chiftele, felii de dovlecel, se stropeste totul cu zeama de lamaie si ulei de masline extravirgin. Servim cu lipie sau paine prajita. Sa va fie de folos!!!

TIPS-URI

1

· Ceapa si usturoiul verde sa fie tanara si cruda

2

· Daca va place si aveti puteti sa adaugati chimion in loc de chimen(eu nu ma impac cu aroma chimionului)

3

· Se pot adauga diferite legume prajite pe gratar sau gril

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute din naut cu somon" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (28)

anca_rm 1

13.05.2016, 12:18

fac si eu zilele astea ca imi este dor , foarte faina reteta ta

marcela1979 1

13.05.2016, 17:19

Valclaudia 1

16.05.2016, 06:38

cred ca-s grozave!

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Cartofi frantuzesti