Îmi place mult ciorba de miel. Aș putea spune că-i preferata mea în fiecare primăvară. Da, am preferințe în funcție de sezon. Mama o pregătea mereu înainte de Paști. Folosea capul de miel și carne extra, dar mai ales multă ”laba gâștii” și iaurt de casă ori ”lapte prins”. Abia așteptam s-o gust!
Azi am pregătit-o și eu într-un mod diferit. Am folosit coaste de miel marinate cu ajutorul aparatului de marinat FoodSaver, la care am atasat caserola pentru marinare rapida. Carnea a fiert mult mai repede iar gustul ei a fost mai mult spre neutru decât cel obișnuit, de miel.
Aparatul de marinat Food Saver s-a dovedit util atat pentru a obtine un plus de aroma intr-un timp foarte scurt, cat si pentru a da fragezime carnitei si un gust tare bun. Am pregatit-o mult mai repede decat de obicei si greu s-ar fi putut spune ca este o ciorba de miel, atat de putin pregant era gustul specific acestei carni.
INGREDIENTE PENTRU MARINADĂ:
400 g coaste de miel
1 buc ceapă roșie sare/piper
1 lingură ardei roșu tocat
fulgi de chilli
2-3 boabe ienibahar
1 fir rozmarin proaspăt
1 fir oregano
150 ml vin roșu sec
20 ml ulei de floarea soarelui
INGREDIENTE PENTRU CIORBĂ:
1 morcov ras
1 buc ceapă
20 ml ulei de măsline
1 legătură spanac
2 legături frunze de ridichi
75 g orez cu bob lung
200 ml iaurt integral zeamă de lămâie
sare/piper
MODUL DE PREPARARE AL MARINADEI
Am pregătit marinada direct în caserola de vidare. Am amestecat uleiul împreună cu ceapa și condimentele apoi am adăugat coastele de miel pe care le-am uns bine cu această mixtură. Peste ele am turnat vinul roșu.
După ce am închis caserola, am rotit butonul în sensul acelor de ceasornic până la indicatorul ”închis”. Am montat portul pentru caserole, apoi am rotit din nou butonul, de această dată în sens invers acelor de ceasornic până la indicatorul ”vidare”. După ce am vidat carnea am așezat caserola la frigider pentru 20 de minute.
MODUL DE PREPARARE AL CIORBEI
Între timp am sotat spanacul și frunzele de ridichi și am călit orezul. Le-am pus de-o parte.
Am sotat și morcovul împreună cu ceapa tocată direct în oala în care am pregătit ciorba.
Am scos caserola din frigider. Am pus coastele într-o cratiță și le-am rumenit ușor. Carnea de miel lasă multă grăsime, așa că nu este nevoie să adăugați ulei sau alte grăsimi. Se va găti în suc propriu.
După ce s-au rumenit le-am lăsat să se răcească ușor, cât să le pot dezosa. Carnea dezosată am așezat-o apoi peste legumele sotate împreună cu 2 litri de apă și le-am lăsat pe toate să fiarbă aproximativ o oră.
Când carnea a fiert, am adăugat verdeața împreună cu orezul, iaurtul și zeama de lămâie. Am potrivit gustul și am lăsat să mai dea un clocot.
Poftă bună!