Clătitele împăratului

de Sidy in Dulciuri, 23 Oct 2011 | 18392 vizualizari

 

Despre celebrele ""Clatite ale Imparatului"" (Kaiserschmarren) circula mai multe legende.
Una dintre ele spune ca, intr-o zi, un cofetar numit Leopold a venit la curtea imperiala cu o delicatesa obtinuta din ou batut si piure de prune. Imparateasa Sissi a luat o inghititura, a strambat din nas si a impins farfuria. Imparatului i s-a facut mila de cofetar si a mancat el portia de clatite.
Cea de-a doua varianta povesteste despre împăratul austriac Frantz Joseph s-ar fi rătăcit prin munţi, aflându-se la vânătoare,. Flămând şi obosit, a bătut la uşa unei cabane şi a cerut adăpost şi ceva de mancare. Fara sa stie ca avea sa-l hraneasca chiar pe imparat, gazda, i-a pregatit rapid o mancare simpla, din ceea ce avea prin casa: faina, oua, o ulcica de lapte, un bol cu smantana. Erau un fel de clatite,"rupte" cu lingura de lemn, in timp ce incerca sa le intoarca.
Si cum foamea este un bun bucatar, Imparatului i s-au parut foarte bune. Mai mult chiar, i-a ridicat pe toti cei prezenti in incapere la rangul de ""Nobili ai Clatitelor Imparatului"".

 

INGREDIENTE

  • 4 oua
  • 3 linguri zahar
  • 250 ml lapte
  • 150 g faina
  • 100 g unt
  • 4 linguri stafide
  • esenta rom
  • 1 varf cutit sare
  • coaja de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • zahar pudra
  • gem acrisor(optional)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Clătitele împăratului:

Se pun stafidele la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom pentru 15 minute.
Albusurile cu sarea de bat bine spuma.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pina pasta se albeste .Adaugam treptat laptele si faina amestecata cu praful de copt..Mixam si adaugam coaja de lamaie.
Cu ajutorul unei linguri punem si albusurile spuma si le amestecam in compozitie cu miscari line de rasturnare de sus in jos pina se incorporeaza toata spuma.
Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute.
Intr-o tigaie ceramica cu diametrul de 28 cm topim o parte din unt si cu polonicul , dupa ce am amestecat inca o data aluatul, turnam in tigaie prima placinta.
Deasupra presaram o parte din stafide si acoperim cu capac placinta, lasand-o sa se coaca la foc mic pentru 10 minute pina e rumenita frumos.
Cu ajutorul unei palete o portionam apoi o intoarcem pe cealalta parte sa se rumeneasca , de data aceasta fara capac.
Procedam la fel cu celelalte clatite.
Eu am obtinut 4 clatite rupte pe care dupa ce s-au rumenit , le-am pudrat cu zahar si le-am servit alaturi de gem de afine, asa calde.

Pofta mare !

TIPS-URI

1

„Clatita Imparatului” este intotdeauna insotita de un sos special, in care austriecii inmoaie desertul inainte de a-l savura, numit…compot de prune. In cinstea neutralitatii!

Daca ti-a placut reteta noastra "Clătitele împăratului" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supă cremă de ciuperci - Deliciul fin și sănătos

ieri la 10:17

Biban de mare cu pere, roșii cherry, praz, măsline și lămâi

ieri la 09:47

Rețeta simplă de aluat pentru plăcintă – Fraged și pufos de fiecare dată

pe 21.01 la 09:29

Plăcintă cu ciuperci pleurotus - Rapidă și ușor de preparat

pe 20.01 la 17:57

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Clatite cu ciocolata si mascarpone