Colaci cu ceapa

de Giana in Aperitive / Garnituri, 27 Sep 2013 | 14294 vizualizari

 

O reteta traditionala invatata de la bunica mea. Ea facea colacii din aluat de paine si ii cocea in cuptorul ei din lut, parca rupt din povestile lui Ion Creanga. Mi-am adus aminte de copilarie si m-am dus repede in bucatarie. Eu cred ca gustul nu se poate compara cu acei colaci prafuiti cu cenusa din cuptorul bunicii. Va las pe voi sa decideti daca sunt buni sau nu. Mie imi plac foarte mult.

 

INGREDIENTE

Aluat:
  • 250 ml lapte
  • 1/2 cub drojdie
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 linguri ulei
  • 1 ou (albusul se pune in aluat, cu galbenusul ungem deasupra)
  • faina cat cuprinde (aproximativ 500 g)
Umplutura:
  • 4 cepe mari
  • 4 linguri bulion
  • 1 legatura marar
  • 300 g branza (de oaie uscata)
  • sare, piper, boia de ardei iute dupa gust
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colaci cu ceapa:

Se dizolva drojdia in laptele cald, se adauga zaharul si putina faina, se lasa 10 min la dospit. Apoi adaugam sarea, uleiul, albusul de ou, faina si framantam pana obtinem un aluat ca de paine care nu se lipeste de maini. Se acopera aluatul si se lasa intr-un loc cald la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se curata ceapa, se taie cubulete mici si se caleste cu putin ulei. Eu am folosit si ceapa verde pentru ca aveam foarte multa si trebuia sa o consum sa nu se strice. Insa cu ceapa uscata este mult mai bun (parerea mea). Cand ceapa devine sticloasa, se adauga bulionul si se mai caleste 3 min. Oprim focul si adaugam condimentele, mararul taiat marunt, si branza sfaramata.

Din aluatul dospit facem bile (eu le-am facut de marimea unui ou de gaina) pe care le intindem pe masa de lucru in forma de cerc. Punem umplutura pe jumatate si le inchidem in forma de semiluna, apasand usor pe margini ca sa se lipeasca.

Ungem tava de aragaz cu ulei, si picuram in mijlocul tavi cateva picaturi de ulei (in plus). Colacii ii tavalim prin uleiul din tava pe ambele parti (ca sa nu se lipeasca intre ei cand se coc) si ii asezam unul langa altul. Ii lasam 10 min. sa creasca, ii ungem cu galbenusul de ou si ii introducem in cuptorul incins (la foc mediu sau 180 grade C). Ii scoatem din cuptor dupa ce s-au rumenit. Putem sa ii stropim deasupra cu putina apa in cazul in care au facut crusta, eu pun deasupra tavii o alta tava mare si se inmoaie colacii de la aburi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colaci cu ceapa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Alexandra Elena 1

27.09.2013, 21:39

arata mult prea bine

Merisor 1

27.09.2013, 22:54

Cat de bine arata!

Giana 1

28.09.2013, 23:04

Multumesc! Mai am 5 bucati, sunt doritori?!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de fistic

pe 18.04 la 22:32

Pasta de fistic

pe 18.04 la 22:01

Ficăței cu smântână și mozzarella - Savoare și gust într-un preparat excelent

pe 17.04 la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

pe 17.04 la 15:50

Pui cu spanac și sos de ciuperci cu smântână - Rețeta rapidă și savuroasă

pe 17.04 la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Garnitura cartofi Byron