O reteta traditionala invatata de la bunica mea. Ea facea colacii din aluat de paine si ii cocea in cuptorul ei din lut, parca rupt din povestile lui Ion Creanga. Mi-am adus aminte de copilarie si m-am dus repede in bucatarie. Eu cred ca gustul nu se poate compara cu acei colaci prafuiti cu cenusa din cuptorul bunicii. Va las pe voi sa decideti daca sunt buni sau nu. Mie imi plac foarte mult.
Se dizolva drojdia in laptele cald, se adauga zaharul si putina faina, se lasa 10 min la dospit. Apoi adaugam sarea, uleiul, albusul de ou, faina si framantam pana obtinem un aluat ca de paine care nu se lipeste de maini. Se acopera aluatul si se lasa intr-un loc cald la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se curata ceapa, se taie cubulete mici si se caleste cu putin ulei. Eu am folosit si ceapa verde pentru ca aveam foarte multa si trebuia sa o consum sa nu se strice. Insa cu ceapa uscata este mult mai bun (parerea mea). Cand ceapa devine sticloasa, se adauga bulionul si se mai caleste 3 min. Oprim focul si adaugam condimentele, mararul taiat marunt, si branza sfaramata.
Din aluatul dospit facem bile (eu le-am facut de marimea unui ou de gaina) pe care le intindem pe masa de lucru in forma de cerc. Punem umplutura pe jumatate si le inchidem in forma de semiluna, apasand usor pe margini ca sa se lipeasca.
Ungem tava de aragaz cu ulei, si picuram in mijlocul tavi cateva picaturi de ulei (in plus). Colacii ii tavalim prin uleiul din tava pe ambele parti (ca sa nu se lipeasca intre ei cand se coc) si ii asezam unul langa altul. Ii lasam 10 min. sa creasca, ii ungem cu galbenusul de ou si ii introducem in cuptorul incins (la foc mediu sau 180 grade C). Ii scoatem din cuptor dupa ce s-au rumenit. Putem sa ii stropim deasupra cu putina apa in cazul in care au facut crusta, eu pun deasupra tavii o alta tava mare si se inmoaie colacii de la aburi.