Zilele trecute m-am gândit să prepar aceste copănele la tigaie, în sos tomat, ca să le pot savura cu mămăliguță caldă, așa cum îmi place tare mult. Am făcut sosul ușor picant, ceea ce a dat mâncării un gust foarte bun.
Copănelele de pui se curăță, se spală și se lasă într-o strecurătoare, ca să se scurgă de apă.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală și se mărunțesc.
Se prăjesc ușor copănelele, în ulei suficient și la foc mic, acoperit, până ce se rumenesc ușor. Atunci se scot din tigaie pe o farfurie și se lasă în așteptare.
Se călesc ceapa și usturoiul în tigaia în care s-au prăjit copănelele, până ce se înmoaie. Atunci se adaugă copănelele și 100 ml de apă, se acoperă tigaia cu capacul și se lasă la foc mic, să se pătrundă bine.
Între timp se prepară sosul din: suc de roșii, sare, piper, condimente pentru pui, boia de ardei puțin chilli, oregano, cimbru și zahăr tos. Condimentele se adaugă după gust, cu atenție la chilli, pentru ca sosul să nu fie prea iute.
Cine dorește ca sosul să fie mai gros, va adăuga și o linguriță de amidon alimentar. Se omogenizează sosul și se adaugă în tigaia cu copănele.
Se mai lasă preparatul la foc mic, încă 5-6 minute. Se verifică dacă sunt pătrunse copănelele, iar când sosul a mai scăzut puțin și s-a legat, se ia tigaia de pe foc.
Copănelele preparate astfel, se servesc calde, cu 3-4 linguri de sos și cu mămăliguță caldă, preparată între timp.
1
Preparați copănelele la foc mic, într-o tigaie antiaderentă, cu capac.
2
Condimentați sosul după gust.
3
Sosul va fi mai legat, dacă adăugați o linguriță de amidon.
4
După ce adăugați sosul, aveți grijă să nu scadă prea mult și nici să nu se prindă de fundul vasului, în cazul în care nu este antiaderent. Acest preparat se servește cu sos.
5
Serviți copănelele calde cu sos și cu mămăliguță.