primul meu cozonac de care is foarte mandra :D. Am facut doar unul pt nu stiam daca imi iese, asa ca am diminuat ingredientele http://www.bucataras.ro/retete/cozonac-cu-aroma-de-rom-59187.html
Intr-un bol amestecam drojdia cu putin zahar, o lingura de lapte caldut si putina faina pana se lichefiaza, apoi lasam acesta maia la crescut la foc cald.
Intr-un bol punem faina si facem o adancitura in mijloc. Adaugam galbenusurile, o parte din ulei si smantana, coaja de portocala si lamaie, maiaua, esenta si incorporam faina de pe margini, adaugan treptat laptele caldut in care am topit zaharul.
Aluatul trebuie sa devina vascos, din acel moment nu mai adaugam faina. Oprim o parte din ulei pentru finalul operatiunii,iar restul la aluatul care se formeaza. Incepem sa framantam aluatul pana la epuizarea uleiului de pe masa de lucru.
Punem aluatul inapoi in vas si lasam sa creasca la loc cald, circa 45 minute.
Pentru umplutura:
Mixam albusurile cu un varf de sare, nuca, cacaoa si stafidele (le-am pus inainte in putina apa si esenta de rom si am dat la cuptorul cu microunde 30 secunde) .
Impartim aluatul in 2 parti pe care le intindem pe masa de lucru cu sucitorul si le ungem cu compozitia de albusuri. Rulam foile si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim aluaturile si lasam din nou la crescut pana depasesc marginile, dupa care le ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte.
Dam la cuptor circa 45 - 50 minute