Nu este reteta mea...e reteta mamei prietenului..mai iau de la ea unele retete ca face niste dulciuri tare gustoase...asa ca am facut si eu dupa reteta ei...
Cu cateva ore inainte de a prepara aluatul,se cerne faina si se lasa descoperita intr-o camera incalzita.
se dizolva drojdia in putin lapte caldut . Se amesteca cu o lingura-2 faina pana se obtine o plamadeala de consistenta unei smantani mai groase. Drojdia astfel preagatita se acopera si se lasa la dospit.
Se separa galbenusurile de albusuri. Se sareaza galbenusurile si se amesteca bine . Se adauga zaharul cu esenta de rom si coaja de portocala rasa. Se freaca cu o lingura de lemn,pana cand compozitia devine spumoasa. Jumatate din albusuri se bat spuma. Se adauga galbenusurie in faina,se amesteca turnand cate putin lapte caldut pana se incorporeaza toata faina. Se pun si albusurile batute spuma,se amesteca bine 15 min,apoi se adauga plamadeala crescuta,pana la dublarea volumului. Se framanta aluatul bine si se bate cam jumate de ora apoi se toarna si uleiul caldut putin cate putin. Se framanta coca inca 15 min. Se lasa la crescut ,acoperit cu un prosop de bucatarie ,la loc cald,pana aluatul se dubleaza.
Se face umplutura:
Albusurile se bat cu 5-6 linguri zahar pudra ,spuma. Macul se amesteca cu cacaua . Se pune lapte putin cate putin,pana obtinem consistenta umpluturii dorita. Punem si esenta de rom,iar la urma albusurile spuma. Rahatul il taiem patratele si il amestecam cu compozitia de mac. Dupa ce aluatul a crescut ,pregatim cozonacii.
Ungem 3 tavi cu unt(daca aveti tavi mai mari ,atunci va ies doar 2 cozonaci) si se tapeteaza cu hartie de copt. Pe masa de lucru presarati niste faina alba. Aluatul il impartiti in 3 parti egale. Din fiecare parte de aluat se intinde o foaie,se pune umplutura de mac. Se ruleaza sul si se aseaza in tavi. Pe mijlocul fiecaruia ,se infing sferturi de miez de nuca. Se ung cu ou batut si se dau in cuptorul incins,la o temperatura potrivita. Ii lasam sa se coaca bine.
Cand sunt gata ii scoatem la racorit . Ii presaram cu putin zahar pudra ,apoi serviti!!