Cozonac cu nuca si rahat

de raluka93 in Dulciuri, 26 Dec 2013 | 4556 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • sare
  • 250 g zahar
  • 1 pachet margarina Unirea
  • 50 g drojdie
  • coaja de la 1 lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 750 nuca macinata
  • zahar pudra
  • esenta de rom
  • 1 pachet de scortisoara
  • 1 pachet cacao
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si rahat:

Faci o maia din putin lapte caldut, faina si 50 g drojdie si o lasi sa creasca acoperita.Pui intr-un lighean faina de calitate foarte buna, cernuta.Amesteci laptele caldut cu coaja de lamaie, 250 g zahar si zaharul vanilat, apoi il torni treptat peste faina din lighean, framantand cu mana pana se inmoaie faina.Dupa ce ai terminat de framantat cu laptele, pui maiaua, care intre timp a crescut si o framanti din nou.Apoi pui cele 3 galbenusuri, pe care le-ai frecat putin in prealabil cu o lingurita de sare si framanti din nou.

La urma adaugi treptat in aluat margarina topita putin.Framantati din nou, la inceput incet, pana patrunde margarina, iar apoi cu multa putere.Cand incepe sa se ia de pe maini aluatul de cozonac, nu mai este nevoie de framantat.In timp ce bati bine aluatul, storci zeama de lamaie pentru fragezirea aluatului si-l lasi sa creasca.Ungi formele de cozonac si le tapetezi cu faina.Cand aluatul din lighean a crescut destul de mult, abia atunci iti ungi mainile cu putin ulei si iei cate o bucata mai potrivita din aluatul crescut si intinzi o foaie mai groasa.Umpli cu nuca macinata, amestecata cu cacao, zahar pudra, zahar vanilat, esenta de rom, scortisoara si rahat, apoi rulezi si pui in forme.Mai lasi in forme sa mai creasca aproximativ o jumatate de ora, apoi ungi cu ou batut pe deasupra.Dai cozonacii la cuptor (care a fost incalzit in prealabil) la foc potrivit pentru 45 de minute.

 

Din 1 kg de faina mie imi ies 3 cozonaci, dar in forme potrivite.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu merișoare - Rețeta simplă și delicioasă

la 09:37

Prăjitura cu foi și cremă caramel - Deliciul aromat care te cucerește

pe 02.12 la 14:34

Chec cu afine și lapte condensat - Desertul aromat care te cucerește

pe 02.12 la 11:12

Kebab la tavă - Rețeta rapidă și delicioasă care a cucerit internetul

pe 01.12 la 10:57

Tochitură de porc cu mămăligă și brânză - Rețeta moldovenească plină de savoare

pe 30.11 la 06:56

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

511 puncte

abstract01

200 puncte

vasimur

133 puncte

Adele

128 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]