Am vazut reteta asta intr-o carte de bucate si mi-a placut mult.Pentru cine a publicat reteta este un tort trandafir...mie mi se pare ca arata mai mult a cozonac :)
Intr-un bol diluam drojdia cu o lingura zahar si putin lapte. Intr-un castron punem faina si untul pe care l-am tinut la temperatura camerei. Adaugam drojdia, ouale batute cu zaharul, vanilia, un pic de sare si laptele. Amestecam bine, framantam un pic si lasam la crescut intr-un loc cald cam 30 minute, pana dubleaza volumul.
Intre timp pregatim crema de vanilie dupa instructiuni. Intr-un castron punem preparatul din pachet si varsam laptele peste el. Amestecam pana se omogenizeaza si devine consistent.
Dupa ce aluatul a crescut, il punem pe masa de lucru si il intindem cu sucitorul. Peste aluat intindem crema de vanilie. Rulam aluatul, il taiem cam din 5 cm in 5 cm. Preparam o tava de tort de diametrul 24 cm. Ungem cu putin unt si dam cu faina. Asezam bucatile taiate pe margine si in mijloc, lasand un pic de spatiu intre ele. Punem din nou la crescut pana nu mai ramane spatiu intre ele. Cam 30-40 minute. Dupa acest timp ungem suprafata cu un galbenus amestecat cu putin lapte. Bagam la cuptor la 180° cam 30-40 minute, pana se rumenesc (facem proba scobitorii). Dupa ce e gata ,il scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca si daca vrem dam cu niste zahar pudra desupra. ..a iesit nemaipmenit de bun!!!
1
-Ca umplutura se poate folosi si crema de ciocolata sau nutella(in cazul ca folositi nutella trebuie sa puneti cat mai mult sa nu se usuce)