Cuib de viespe cu nuci si merisoare

de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Prajituri, 7 Dec 2012 | 7635 vizualizari

 

Reteta de cuib de viespe o am de la bunica unei prietene, a carei prajituri mereu sunt atat de perfecte, cu un aspect impecabil si uimitor este faptul ca le face din ochi, fara sa masoare cantitatile. Unitatea de masura pe care mi-a dat-o pentru reteta de cuib a fost lingura pentru toate ingredientele folosite si bineinteles, cateva trucuri pentru ca aluatul sa devina moale si usor de manuit, iar in final reusita sa fie deplina si sa ne delectam cu un platou mare de cuiburi de viespe pufoase si cu un gust desavarsit.
Ar putea oricand concura cu orice bucatar sef, are o maiestrie de nestavilit, desigur ca si experienta are un cuvant de spus aici, dar priceperea si daruirea cu care le face, sunt de neegalat. Am emotii ce parerea ar avea daca i-as spune ca am schimbat putin reteta si am folosit merisoare pe langa nuci. Nu ma pot abtine, trebuie intotdeauna sa reinventez retetele, alfel n-as fi eu. De altfel au fost extrem de gustoase cu merisoare, combinatia de dulce-acrisor este oricand reusita. Bunicutele astea cum reusesc sa faca preparate atat de savuroase... Chiar m-am uitat in caietul meu de retete si mai am cateva retete si de la alte bunicute si matusi, pe care le-am scris si adunat de ani si ani de zile, se pare ca aveam in sange din copilarie treaba asta cu bucatareala...

 

INGREDIENTE

  • - 2 oua de casa;
  • - 900 grame faina;
  • - 25 grame drojdie proaspata;
  • - 150 ml lapte;
  • - 310 grame zahar;
  • - 120 grame zahar pudra;
  • - 100 grame unt sau margarina;
  • - 1/2 lingurita sare;
  • - 150 grame nuci macinate;
  • - 100-130 grame merisoare.
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cuib de viespe cu nuci si merisoare:

Incepeti prin a faramita drojdia intr-un bol la care se adauga putin lapte cat sa acopere drojdia si un praf de zahar. Lasati la dospit pentru 15-20 de minute. Untul (50 de grame) se amesteca cu 150 grame zahar pana se topeste zaharul si se obtine o crema voluminoasa. Faina se amesteca cu drojdia, 150 grame de zahar, 50 grame unt si ouale, iar aluatul astfel obtinut se framanta bine, dupa care se lasa la dospit pentru 30 de minute. Dupa ce aluatul a dospit, se imparte in trei parti egale, la fel si crema de unt o portionati ca sa ajunga pentru trei parti de aluat.

Primul aluat se intinde cu sucitorul la un centimetru si se unge cu crema de unt peste care se presara nucile macinate si merisoare. Merisoarele le-am tinut in apa cam 10 minute inainte de a le presara peste aluat. Aluatul se face rulou si se taie cu grija sa nu se taseze prea tare, la distanta de doua degete.

Ungeti o tava cu ulei sau cu unt, sau folositi hartie de copt si intindeti cuiburile lasand distanta suficienta intre ele ca sa mai creasca pe parcursul procesului de coacere. Dupa ce le-ati asezat in tava, lasati inca 5 minute la dospit. Procedati la fel cu celelalte doua aluaturi, oricum va ramane timp sa le lasati si pe blatul de lucru pana se face tura anterioara. Dar pana atunci ar mai fi un amanunt de mentionat. Incalziti laptele si amestecati cu zaharul pudra, tineti pe foc pana se topeste zaharul, dar nu supraincalziti.

Reglati cuptorul la 185 grade si dupa ce s-a incalzit cuptorul, lasati exact 11 minute la copt dupa care retrageti din cuptor cuiburile si repejor turnati laptele usor incalzit intre spiralele cuiburilor de viespe, cam 3-4 linguri, iar astfel veti obtine un aluat extrem de pufos, usor umezit si moale

Reintroduceti tava in cuptor pentru inca 12-13 minute si cuiburile sunt gata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cuib de viespe cu nuci si merisoare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii 1

08.12.2012, 01:23

De acord, la toata lumea cate o tava de cuibi de viespi pufosi

Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii 1

08.12.2012, 01:24

Multumesc pentru aprecieri, si da, au fost absolut delicioase. The best ever! Pupici dulcici tuturor

_Alina_ 1

08.12.2012, 08:32

Sunt delicioase!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cuiburi de viespi (sau melcisori cu nuca si miere)