Reteta românească.
Cozonacul perfect; merita tot efortul. A fost apreciat până la ultima firimitura.
Cernem faina de 3 ori.
Incalzim laptele pe foc impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat.
Drojdia o dizolvam in 4 lg din laptele încălzit, o punem peste faina cernuta si presaram putina faina deasupra. Lăsăm la loc cald până când se crapa faina deasupra la maia.
Galbenusurile le frecam cu sarea, coaja de lamaie, portocala si esente.
Punem galbenusurile peste maiaua si faina din castron, adaugam si restul de lapte si amestecam cu lingura de lemn.
Apoi urmeaza framantatul: Ungem mainile cu amestecul de unt si ulei, si framantam până ce terminam amestecul de unt si ulei. Framantam cca 30 min pana se dezlipeste de le mâini și începe să facă basici.
Il lăsăm să creasca 1 ora si jumătate, acoperit cu un servet curat, intr-un loc cald si ferit de curenți.
Intre timp pregătim umplutura:
Batem albusurile spuma cu zaharul, adaugam nucile, cacaua, untul de arahide, esenta, untul de arahide, amestecam si dăm deoparte.
După ce trece 1 ora si jumătate, impartim aluatul in 4 bucati egale.
Luam fiecare buc de aluat, o intindem pe masa unsa cu ulei si punem peste ea din umplutura cu nuci si cacao. Apoi o rulam.
Procedam la fel cu toate bucatile de aluat; apoi luam cate 2 rulouri si le rasucim intre ele.
Punem cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt, ii ungem cu galbenus amestecat cu puțin lapte, si presaram zahar peste ei.
Ii lasam sa creasca la loc cald până își dublează volumul.
Ii coacem la 180 grade C,în cuptorul preincalzit, cca 50 min, sau până trece testul scobitorii.
Dupa ce s-au copt, ii ungem cu sirop facut din apa si zahar.
Pofta buna!
1
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Primele 20 min nu trebuie sa deschideti cuptorul.