Desert cozonac cu 8 oua

de Constelatialeu in Dulciuri, 28 Mai 2021 | 6282 vizualizari

 

E pe lista si ala cu 20 oua sau 40 oua, sa vad prin ce cuibare ma bag sa adun oua multe ;))))))))))))))))))))). Azi pentru ca a turnat cu cisterna, a mers la fix sa fac focul in bucatarie si sa framant coconacul cu 8 oua.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina Gyermelyi
  • 8 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 350 ml lapte cu 3,5 % grasime
  • 150 g unt cu 82% grasime
  • 100 ml ulei
  • 50 g drojdie proaspata
  • sare
  • coaja de lamaie
  • Umplutura
  • 8 albusuri
  • 150 g zahar
  • un praf de sare
  • 300 g nuci prajite si macinate
  • rahat taiat cubulete
  • Pentru uns si presarat deasupra
  • 1 ou
  • zahar brun
  • mac
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu 8 oua:

Mi-am scos ingredientele cu cateva ore inainte sa ma apuc de framantat, le-am lasat la temperatura camerei. Am cernut faina intr-un castron incapator. Intr-un bol de sticla am pus drojdia cu o lingura de zahar si am amestecat bine, apoi am adaugat o lingura de faina, am diluat cu putin lapte caldut si am lasat sa creasca cca 15 min.  Untul si uleiul le-am pus pe foc, pana ce  untul s-a topit, se lasa la temperat.Galbenusurile cu zaharul le-am amestecat bine cu un tel, peste restul de lapte am pus coaja de lamaie si am mai incalzit putin laptele, am turnat jumatate din lapte peste drojdia crescuta si restul peste galbenusuri. Am omogenizat galbenusurile cu laptele, apoi am adaugat maiaua. Peste faina am presarat putina sare, apoi am adaugat amestecul de mai sus. Am inceput sa framant cu mainile pana am obtinut un aluat omogen, apoi am adaugat untul topit si uleiul si l-am incorporat in aluat, am framantat 30 min apoi am trantit aluatul de masa de 69 de ori ( e anul nasterii mele, asa mi-a venit sa-l trantesc de 69 de ori ;))))))) dupa care am mai framantat 20 min si din nou am trantit de 69 de ori aluatul de masa. In momentul cand am apasat cu degetul aluatul a revenit imediat la forma initiala. Am acoperit castronul cu aluat cu folie alimentara si am lasat sa creasca a proximativ 2 ore si 30 min. Dupa ce a crescut, am impartit aluatul in doua , o parte mai mica pentru o tava mica de cozonac si o parte mai mare pentru o forma de tort cu interior gol.

Umplutura : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat, nu foarte mult, am adaugat zaharul si am mai mixat 5 min, apoi am adaugat nuca si cacao si am omogenizat. Rahatul l-am taiat cubulete mici.

Am tapetat tavile cu hartie de copt, apoi am impartit bucata de aluat mai mica in doua, am intins cele doua bucati peste care am pus umplutura de nuca si rahat. Am format cozonacul si l-am pus in tava mica. La fel am procedat si cu bucata de aluat mai mare. Am lasat inca 20 min la crescut apoi am uns cu oul batut bine si am presarat zahar brun si mac. Am bagat formele in cuptorul preincalzit la 180 grade, cand au inceput sa se rumeneasca am asezat deasupra o hartie de copt sa nu se arda suprafata cozonacilor. Sunt gata cand trec testul scobitorii. Se scot din cuptor si se lasa la racit. Eu n-am rabdare si binenteles ca am rupt cozonacul mic si am mancat o bucata asa calda.

 

TIPS-URI

1

Toata treaba sta in framantat si n-am vrut sa folosesc nici un ajutor gen robot de bucatarie, chiar daca m-au trecut toate apele am framantat si batut la el mai ceva ca la covoare ;))))))))))))))))))))))0

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu 8 oua" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura felii de London