Desert cozonac cu rahat si ciocolata

de Catalina L in Dulciuri, 19 Apr 2019 | 4490 vizualizari

 

O varianta cu rahat si cu @nutella. Copiilor le va place foarte mult.
 
https://www.blogulluicatalina.com/2019/04/cozonac-cu-rahat-si-nutella.html

 

INGREDIENTE

  • 540 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
  • 140 g zahar brun
  • 250 ml lapte
  • 1 lingura extract de vanilie
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 4 galbenusuri
  • 75 g unt topit
  • 5 g de sare
  • 1 lingura de ulei
  • 2 linguri de ulei pentru masa de lucru

Umplutura :

  • 50 g de rahat
  • 2 linguri bune de @Nutella

In plus:

  • 1 galbenus de ou batut cu 1 lingura de lapte pentru uns cozonacii
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu rahat si ciocolata:

Incalziti usor laptele si dizolvati zaharul si vanilia.

Puneti coaja rasa de portocale. Lasati sa se racoreasca – sa fie caldut, nu fierbinte!

Topiti untul la microunde si adaugati uleiul.

In bolul robotului sau intr-un castron puneti faina si faceti o adancitura in faina.

Puneti in adancitura drojdia faramitata impreuna cu 3-4 linguri din laptele dulce si aromat (caldut). Acoperiti drojdia cu putina faina si lasati sa actioneze timp 5 minute.

Incepeti sa framantati (la mana sau la robot), adaugati treptat galbenusurile frecate cu sare si untul amestecat cu uleiul.

Puneti treptat restul de lapte dulce si aromat.

Framantati in jur de 12 minute pana cand aluatul este neted si elastic. Va ramane lipicios.

Ungeti cu ulei  o tava si puneti in ea aluatul cu mainile unse.

Impaturiti aluatul de cateva ori si lasati la dospit 90 de minute (o ora si jumatate).

La mijlocul timpului (dupa 45 de minute) am mai impaturit o data aluatul.

Am pus aluatul intr-o punga de congelat si l- am pus in tava la frigider o noapte.

A 2a zi scoateti aluatul din frigider.

Ungeti suprafata de lucru cu ulei si impartiti aluatul in 4 parti egale.

Degazati si etalati in dreptunghi fiecare parte. Puneti rahat taiat pe 2 dreptunghiuri si nutella pe celelalte 2. Rulati. Veti obtine 4 rulouri.

Tresati rulourile cate 2 (unul cu rahat si unul cu @nutella) si formati 2 cozonaci.

Asezati-i pe hartie de copt si puneti-i cu tot cu hartia de copt in tavele de chec/cozonac.

Lasati-i sa creasca 1 ora.

Incalziti cuptorul la 180°C.

Ungeti cozonacii cu galbenusul amestecat cu lapte.

Dati la cuptorul incalzit timp de 20 de minute - puneti-i pe sina cea mai de jos.

Reduceti temperatura la 160°C, puneti o foaie de aluminium peste cozonaci (fixati-o cu scobitori) si lasati inca 20 de minute.

Scoateti-i si lasati-i sa se raceasca pe un grill.

Puteti decora cu zahar pudra.

 Minunati !!!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu rahat si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura neagra cu visine si crema de unt cu bezea elvetiana