Anul acesta am vrut sa fac reteta bunicii de cozonaci si vreau sa va spun ca nu regret! Au iesit aromati, pufosi si plini de nuca, cacao, rahat si stafide.
Umplutura: Va recomand sa folositi ceea ce preferati voi. Eu am pus rahat, stafide inmuiate in rom si o lingura de cacao pe care am amestecat-o intr-o parte de aluat.
Aluat: Dizolvati drojdia intr-o ceasca de apa calduta.
Bateti ouale si amestecati cu drojdia dizlovata, apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, esentele dupa gust si preferinte, laptele caldut si la final faina, putin cate putin si incepeti sa framantati. Cand aluatul devine elastic si nelipicios puneti-l pe masa unsa cu ulei si adaugati putin cate putin uleiul framantand cu putere, pana va fi absorbit complet. (eu l-am “trantit” energic pe masa, exact cum am vazut la mama si bunica mea).
Puneti aluatul inapoi in lighean, acoperiti-l foarte bine cu un prososp curat si lasati-l la crescut la loc cald ferit de curentii de aer.
Dupa ce aluatul si-a triplat volumul impartiti-l in parti egale.Eu am facut cozonacul impletit si am folosit doua parti de aluat simplu si doua cu cacao la un cozonac. Pentru aluatul de cacao am adaugat la fiecare parte cate o lingura de cacao si am framantat pana ce cacaua s-a incorporat bine.
Pe masa unsa cu ulei intindeti o parte de aluat simplu, apoi peste ea o parte de aluat cu cacao si puneti umplutura dupa preferinte pe toata suprafata. Rulati fiecare parte apoi impletiti-le intre ele (vezi foto mai jos).
Puneti aluatul in tavile tapetate cu ulei si faina sau cu hartie pentru copt si mai lasati la crescut, la loc cald, pana isi dubleaza volumul. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de ~50 minute si puneti deasupra hartie pentru copt pentru a evita sa se arda.
Dupa ce cozonacul este copt, lasati-l 5 minute, apoi ungeti-l cu albus de ou batut si presarati zahar deasupra.
Scoateti xozonacii din forme si lasati-i la racit. Daca vreti sa pastrati cozonacul mai multe zile proaspat si pufos va recomand sa-l inveliti bine in folie alimentara.
Pofta buna!