Am văzut acest gen de gogoși aerate, umplute cu cremă caramel, cu ceva timp în urmă, la Vlădutz, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani și le-am trecut pe lista de așteptare, așa că abia acum le-a venit rândul.
Băieții mei au zis că sunt cele mai bune gogoși pe care le-au mâncat vreodată. :)
Aluatul este asemănător cu cel folosit la eclere, deci gogoșile ies goale în interior și se pot umple cu orice cremă. Eu având niște caramel condensat de la Delatte.ro, l-am combinat cu mascarpone și a rezultat o delicioasă cremă caramel.
Pentru aluat, punem într-un vas, pe foc, apa cu untul și sarea, iar când untul se topește și compoziția atinge punctul de fierbere, adăugăm toată făina și amestecăm intens până când făina absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat omogen.
Dăm aluatul la rece, apoi încorporăm, pe rând, cele trei ouă.
Omogenizăm bine aluatul (eu am folosit mixerul) și îl dăm din nou la rece pentru 15 minute.
Între timp, preparăm crema caramel mixând caramelul condensat cu mascarponele și puțină sare.
Dăm crema la frigider până când vom umple gogoșile cu ea.
Pune uleiul la încins, într-un vas de preferință cu diametrul mai mic și pereți înalți, ca să nu folosim nici mult ulei, iar gogoșile să se scufunde bine în baie de ulei.
Dăm focul la intensitate medie spre mare. Trebuie să avem grijă cu intensitatea focului, dacă este mică, gogoșile se vor îmbiba în ulei, iar dacă este prea mare, se vor arde, iar la interior rămân necoapte.
Cu o linguriță umezită de fiecare dată în apă rece sau în ulei, cum proceda Vlăduț, luăm din aluat și îl scufundăm în uleiul încins.
Dacă avem o lingură de înghețată, va fi și mai bine, că gogoșile vor ieși rotunde și uniforme. Eu mi-am adus aminte de ea după ce am terminat gogoșile de prăjit :D
Am prăjit câte 5 gogoși odată, în vasul meu. Nu punem multe pentru că ele se dezvoltă foarte mult în timpul preparării și nu mai au loc.
Le lăsăm să se rumenească pe toate părțile, apoi le scoatem pe prosoape de hârtie absorbante și le lăsăm să se răcească.
Punem crema într-un posh cu un dui cu vârf ascuțit, pe care să-l înfigem ușor în gogoși și le umplem cu crema caramel, cu mare grijă să nu le spargem, dacă punem cremă multă.
Le pudrăm cu zahăr și le servim cu mare poftă.
Sper să le încercați și voi, sigur or să vă placă!
1
Se pot umple cu creme clasice: de ciocolată, de vanilie, de lămâie, în orice combinație vor fi perfecte.
2
Cojile au alt gust prăjite în baie de ulei, decât coapte în cuptor și să nu vă fie teamă, nu se îmbibă cu ulei, dacă lucrați bine cu focul!