,,aluaturi de casa,,
Am găsit această reţetă pe net. Sunt un pic migăloase, dar merită efortul.
Într-un castron se pun gălbenuşurile, smântâna sau iaurtul gras, untul, sare, praf de copt şi apa şi se amestecă bine. Se pun esenţa şi coaja rasă de lămâie şi se adaugă puţin câte puţin făină cernută, amestecând cu o lingură. Când aluatul a căpătat consistenţă, se amestecă cu mâna. Se frământă câteva minute un aluat nelipicios pe care îl punem într-o pungă şi îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Între timp se prepară siropul : se pun la foc mic apa şi zahărul şi lăsăm să se dizolve acesta bine şi să scadă cam un sfert din lichid. Se dă deoparte de pe foc, se adaugă mierea şi zeama de lămâie şi se amestecă bine. Se lasă la răcorit.
Aluatul răcit se întinde în foaie subţire ( să se vadă puţin prin el modelul de pe blat ) . Se decupează cerculeţe. Se suprapun câte 4 sau 5, fiecare fiind pudrată uşor cu făină şi lipindu-le între ele cu apă trasată în linie subţire la jumătatea lor cu o pensulă. Cu ajutorul unui băţ de frigăruie se presează cu putere la mijloc fiecare ansamblu de cerculeţe lipite.
Se prăjesc în baie de ulei şi se scot pe şervet de hârtie.
Se scufundă calde în sirop.
Poftă bună!