Mi-a venit cheful sa framant niste melci in momentul in care spalam masa se la bucatarie si mi-am amintit ca masa in cauza daca ar putea sa vorbeasca ar insira o serie de retete delicioase. Masa asta din povestioara mea e mai batrana decat mine, n-am eu ani cate retete mi-ar povesti. In fine, desi cu ''fata uzata'' masa este foarte rezistenta, mai tine mult si bine , deci pot sa ma joc in voie si sa mesteresc dulcegarii si nu numai.
Crema : Pregatim crema prima ca sa se raceasca bine pana este gata aluatul. Galbenusurile le-am pus intr-un castron de inox, le-am amestecat impreuna cu zaharul, apoi am adaugat amidonul si faina, am diluat cu lapte. Am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce amestecul a inceput sa se ingroase. Am stins focul, am adaugat untul si esenta de vanilie, am omogenizat bine si am acoperit cu folie alimentara, am lasat sa se raceasca.
Aluat : Am amestecat faina cu drojdia. Separat am diluat in laptele caldut zaharul si sarea, am topit untul, am turnat putin lapte peste faina si drogdie. Am amestecat un pic apoi am adaugat oul, untul topit si restul de lapte si am framantat un aluat nelipicios. Eu am folosit robotul, am scapat de framantat. Am pus aluatul intr-un castron uns cu putin ulei,am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat sa creasca la loc cald cca 1 ora si 30 min.
Am presarat faina pe masa, am scos aluatul din castron si am intins o foaie dreptunghiulara, peste foaie am intins crema racita ( am mixat-o cateva min inainte sa o intind pe foaie de aluat), peste crema am presarat stafidele. Am rulat cu grija un rulou strans bine, am taiat rulouri cam de 3 cm, mi-au iesit 16 bucati de melcisori.
Am asezat rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, cate 8 buc in tava, am uns rulourile cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade, sincer nu am cronometrat cat am tinut tava l-a cuptor, m-am uitat cand au inceput sa se rumeneasca frumos, atunci le-am scos din cuptor. Se pot pudra cu zahar sau se lasa asa.