Am tot cumpărat Panettone, ne-a plăcut pufoșenia, dar tot simțeam un gust din acela de afânător, sau agent de creștere, potențiator de arome etc. și m-am pus pe cercetat să găsesc o rețetă, așa mai rapidă și pentru mașina de frământat pâine. Bucuroasă mi-am notat, ingredientele, le-am pregătit, dar când am început să le cântăresc, mi-am dat seama că Maricica bis (mașina de frământa și copt pâine!), e cam micuță, așa că l-am scos pe Thor ( mixer-ul planetar!) la treabă ;), că tot a cam șomat. Recunosc că mi-a fost de mare ajutor! Oricum trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru a finaliza cu bine rețeta din seria "Aluaturi de casa" ;)
Spor și poftă bună!
Ouăle se amestecă energic cu zahărul, până se omogenizează.
Laptele călduț se amestecă cu drojdia și zahărul aromat vanilinat.
Într-un bol mare se cerne făina, apoi se adaugă amestecul de ouă, untul topit, smântâna, borșul, uleiul, praful de sare, laptele amestecat cu drojdia și se începe frământarea, sfatul meu e să folosiți un mixer planetar, sau să vă suflecați bine mânecile, cca. 25 de minute, adăugându-se și uleiul în fir subțire, între timp.
După prima fază de frământare se adaugă fructele confiate și mărunțite, după caz, apoi se continua frământarea, încă minim 25 de minute. Apoi se lasă aluatul la dospit minim 30 de minute, acoperit, într-un loc ferit de aer rece.
Aluatul dospit se împarte în două tăvi rotunde, tapetate cu foaie de pergament, se presară fulgii de cocos și se mai lasă la dospit cca. 30 minute.
Apoi se pun la copt în cuptorul preîncins cca. 30 minute la 200 grade, apoi încă 25 minute la 180 grade.
După ce trece testul scobitorii se scot din cuptor și se lasă la răcit în formă, acoperit.
Spor și poftă bună!