Deliciu de toamna! :)
Aluat:
Umplutura:
Blatul:
Untul rece taiat cubulete se amesteca intr-un vas larg( lighenas) cu oul, faina, zaharul, drojdia lichefiata in 3 linguri apa, vanilia si scortisoara si se framanta un aluat rapid (3-5 minute, depinde de indemanare), se infoliaza si se pune la frigider.
Umplutura:
Merele se spala, se curata de coaja si se razuie intr-un vas mare, apoi si gutuile se spala si se razuie.
Intr-o cratita la foc mic, se pune untul( 100 gr.) cubulete impreuna cu zaharul si cand acesta s-a topit, se adauga merele si gutuile, vanilia si scortisoara si se amesteca, se tine pe foc amestecul in jur de 5 minute, apoi se trage vasul si se lasa la racorit.
Cat timp umplutura se mai raceste, se pune aluatul, pe care il impartim in prealabil in doua bucati aproximativ egale, la congelator in jur de 8 minute.
Tava se unge cu unt, se razuie prima bucata de aluat, se asaza usor cu mana, desupra se presara cam o lingura de gris.
Se adauga umplutura de mere si gutui si se niveleaza cu o spatula, la final se razuie deasupra peste umplutura direct, bucata ramasa de aluat.
Placinta se tine la cuptorul incins la 180 de grade C, timp de 35 maxim 40 de minute.
Cand se raceste placinta, se presara deasupra zaharul pudra si se portioneaza dupa dorinta.
Placinta se pastreaza la rece.
Pofta buna la deliciu!