Desert prajitura cu branza si crumble

de oanapl in Prajituri, 2 Apr 2022 | 3396 vizualizari

 

Văzusem această rețetă la Merișor și mi-a făcut cu ochiul. A ieșit o rețetă delicioasă pe care v-o recomand cu drag.

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 3 gălbenușuri
  • 250 g unt (82% grăsime)
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură ulei
  • 70 g zahăr măcinat
  • esență de lămâie
  • 600 g făină
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu sau amoniu
  • pentru umplutură:
  • 800 g brânză de vaci
  • 1 ou
  • 3 albușuri
  • 100g zahăr măcinat
  • 2 linguri gris (opțional)
  • 50 g stafide aurii
  • esență de lămâie
  • sare
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu branza si crumble:

Se lasă ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare.

Se cerne făina într-un bol.

Se separă gălbenușurile de albușuri și se presără câte puțină sare peste ambele.

Se freacă gălbenușurile cu sarea, apoi se adăugă zahărul măcinat și se freacă în continuare, după care se adaugă untul ușor moale, tăiat în cubulețe și se presară, treptat, făină, amestecând aluatul cu vârful degetelor până devine omogen.

La un crumble obișnuit, nu se pun gălbenușuri, iar untul se adaugă rece, dar eu am procedat un pic altfel, o să vedeți și de ce.

Când se obține un aluat nelipicios și nisipos, ne oprim din a adăuga făină și se împarte aluatul în două părți. Cam 400-425 g de făină a înglobat acest aluat.

2/3 din aluat se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider, iar peste aluatul rămas se adaugă uleiul, laptele, esența de lămâie, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie și se încorporează restul de făină amestecată cu praful de copt.

Se fământă un aluat compact, ușor moale și nelipicios, care se lasă la odihnit 10-15 minute, la frigider, acoperit cu folie alimentară.

Pentru umplutură, se mixează brânza proaspătă cu oul și esența de lămâie. Dacă brânza este mai zemoasă, se adăugă puțin gris.

Se mixează albușurile spumă cu praful de sare, apoi se adăugă, treptat, zahărul măcinat și  se mixează în continuare până când se obține o bezea fermă.

Se încorporează apoi bezeaua în amestecul de brânză, obținând astfel o umplutură foarte aerată, apoi se adaugă stafidele.

Se întinde aluatul fraged pe o hârtie de copt și apoi se transferă în tavă și se înțeapă cu furculița din loc în loc.

Peste aluat, se întinde uniform umplutura de brânză și se adaugă deasupra aluatul (care e mai puțin) dat pe răzătoarea mare.

Se coace prăjitura pentru 35-40 minute, în cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade C.

Se lasă apoi să se răcorească și se porționează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu branza si crumble" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 220 lei
1099.99 lei
879.99 lei

COMENTARII (13)

mihaelar63 1

04.04.2022, 14:20

buna !!!!

oanapl 1

04.04.2022, 21:01

Mă bucur că vă place! Vă mulțumesc pentru aprecieri!

Gherca Daniela 1

04.04.2022, 21:36

super buna, prajiturica!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Frigănele cu mere caramelizate - Rețeta ușoară și delicioasă

ieri la 08:05

Pancakes cu Oreo - Delicioase și ușor de făcut

pe 09.09 la 10:55

Plăcinte întoarse cu dovlecei și brânză de capră - Rapide și grozav de gustoase

pe 08.09 la 07:47

Prăjitură cu prune - Desertul delicios de toamnă

pe 06.09 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

911 puncte

vasimur

616 puncte

abstract01

500 puncte

mihaelar63

307 puncte

Caty

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prăjitură cu brânză (fără aluat)