Pentru Moșii de iarnă de ieri am făcut una din prăjiturile cu vișine pe care le fac adeseori, pentru că este foarte bună, economică și nepretențioasă. Este o prăjitură pe care o fac mai ales toamna, sau iarna și în care folosesc vișine din dulceață, sau conservate la borcan, pentru că sunt dulci și nu lasă multă zeamă, iar blatul nu este astfel afectat.
Am făcut prăjitura într-o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm și am tăiat-o în 16 bucăți destul de mari, câte 2/porție.
Pentru blat, se mixează mai întâi untul moale cu zahărul pudră și vanilia, până ce devine cremos. Se adaugă apoi unul câte unul gălbenușurile și se amestecă pentru omogenizare. În cele din urmă, se încorporează făina amestecată cu praful de copt și se adaugă esența de migdale. Se amestecă bine compoziția, ca să fie omogenă, după care se întinde, cu mâinile puțin umezite, în tava în care s-a pus hârtie de copt în prealabil.
Se nivelează compoziția (care este moale și lipicioasă și trebuie întinsă cu mâinile umezite în permanență) iar apoi se pun deasupra vișinele, bine scurse în prealabil de zeamă, sau de sirop.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 20 minute.
Între timp se mixează albușurile cu praful de sare și când cresc în volum, se adaugă treptat zahărul pudră amestecat cu un plic de vanilie. Când bezeaua este bine legată, se adaugă puțin câte puțin nuca măcinată, amestecându-se ușor, de jos în sus cu o spatulă, pentru uniformizare.
Se scoate tava din cuptor și după 1-2 minute se pune bezeaua cu nucă deasupra și se nivelează.
Se dă tava din nou la cuptor, pentru încă 20 de minute. Când prăjitura s-a rumenit, se scoate tava din cuptor.
Prăjitura se decorează imediat, cât este fierbinte, cu pepite de ciocolată, sau cu ciocolată răzuită și apoi se lasă la răcit.
După ce s-a răcit complet, prăjitura se porționează cu un cuțit cu lama subțire, umezită în apă.
1
Scoateți mai întâi vișinele din borcan și puneți-le să se scurgă de zeamă, sau de sirop.
2
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de mixat.
3
Esența de migdale se pune în compoziția în care vor fi vișinele.
4
Folosiți vanilie pudră, nu esență, pentru că lichidele suplimentare ar cere un adaos suplimentar de făină.
5
Amestecați făina cu praful de copt, înainte de a o încorpora în compoziție.
6
Pentru bezea, mixați mai întâi albușurile spumă cu un praf de sare și apoi adăugați treptat zahărul pudră amestecat cu un plic de vanilie.
7
Decorați prăjitura cu ciocolată, cât timp este fierbinte, ca să adere bine.