Aveam demult in plan aceasta prajitura, circula pe mailuri, cu ceva ani in urma, un fisier cu retete de prajituri, cu pozele aferente, printre care si aceasta. Proveneau de pe un blog al Sidonyei, blog care am inteles ca nu mai exista. De curand a postat aceasta reteta bucatarasul Julycris, apoi a testat-o Gaby si asa de mult a laudat-o ca m-a convins s-o testez si eu. E ceva de munca la ea, dar chiar merita, asa ca o trec si eu in randul prajiturilor favorite, care merita preparate in preajma unei sarbatori, pe langa faptul ca este delicioasa, iese multa si ajunge pentru toti musafirii. Eu am ajustat putin ingredientele in functie de tava mea si de gustul nostru.
Cele 300 gr nuca, taiata grosier, le imprastiem in tava tapetata cu hartie de copt.
Eu am folosit o tava de 23/36 cm.
Blat: presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.
Nuca macinata o amestecam bine cu pesmetul, pentru a o separa, astfel se va dispune uniform in blat. Faina o amestecam cu praful de copt.
Peste bezeaua rezultata, adaugam pe rand nuca amestecata cu pesmetul si faina amestecata cu praful de copt, amestecand totul usor, de sus in jos, cu o spatula (scoatem mixerul pentru a nu se lasa bezeaua).
Intindem compozitia rezultata peste nucile din tava si o nivelam.
Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, in functie de rezultatul la testul cu scobitoarea.
Blatul copt il rasturnam imediat pe un platou sau un fund de lemn si indepartam hartia de copt.
Intindem imediat peste nuca de deasupra blatului, cele 300 gr de finetti si dam platoul la rece (dar nu in frigider, ca este fierbinte).
Fierbem intre timp cafeaua, pe care o lasam sa se raceasca si adaugam amaretto in ea.
Eu am fiert-o la ibric, pe aragaz si am pus la 300 ml apa, 3 lingurite cu varf de cafea Jacobs si 1 lingurita zahar.
Crema: presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam bine.
Adaugam zaharul rasnit, amestecam bine, apoi adaugam pe rand cele 10 linguri de lapte rece si omogenizam.
Fierbem crema pe baie de aburi, mestecand in ea cu o spatula de lemn, de preferinta, pana cand se va ingrosa ca o budinca.
Eu am fiert-o la foc mediu aproximativ 30 de minute.
Dupa ce obtinem consistenta dorita, dam crema la rece.
Mixam frisca pana cand se intareste bine, apoi o amestecam cu crema racita, punand cate putina frisca in crema si mixand continuu.
La final picuram si zeama de lamaie si omogenizam bine crema.
Impartim crema in doua si intindem prima parte peste blatul uns cu finetti.
Trecem biscuitii prin cafea, apoi ii asezam peste primul strat de crema si ii acoperim cu al doilea strat de crema.
Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam si o ornam cu cacao.
1
Sarea adaugata peste galbenusuri, ajuta la intensificarea culorii acestora.
2
Sarea adaugata peste albusuri, ajuta la intarirea bezelei, la fel si zeama de lamaie, care se va adauga de preferinta dupa ce s-a adaugat jumatate din cantitatea de zahar.