Desert prajitura ora 12

de Ancutsa in Prajituri, 13 Ian 2018 | 3956 vizualizari

 

Prăjitura Ora 12 era una dintre preferatele mele în copilărie. Am încercat să mă abat cât mai puţin de la reţeta clasică. Nu este ca cea de cofetărie, însă a ieşit delicioasă.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 250 g unt
  • 5 linguri de zahăr
  • 5 ouă
  • 1 linguriţă esenţă naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
  • 10 linguri lapte
  • 1 vârf de linguriţă sare
  • 2 linguri cacao
  • 162 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguriţe esenţă de rom
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 50 g frişcă lichidă
  • Opţional: lapte după gust
  • În plus: puţină ciocolată pentru ras
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura ora 12:

 

 

Blatul:

Se freacă untul cu zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, esenţă de vanilie, laptele, un praf de sare şi cacaua. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, praful de copt şi se amestecă bine.

Se obţine o compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

 

Siropul:

Se prepară siropul din apă şi zahăr, se dă de pe foc, se adaugă esenţa de rom, se lasă la răcit.

Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine pufoasă, dar nici moale, nici tare.

 

Glazura:

Se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Pentru că mie mi s-a părut prea densă, iar gustul de ciocolată prea puternic, am adăugat 2 linguri de lapte rece şi am amestecat (nu e nevoie să reîncălziţi, se va omogeniza frumos). Se lasă la răcit 1-2 minute, apoi se toarnă glazura peste fiecare pătrat.

 

Se lasă un pic să se închege glazura, apoi se decorează fiecare pătrat cu frişcă. La final, se rade puţină ciocolată peste fiecare prăjitură.

Se dă la rece până la servire.

 

Timp de coacere: aprox 30 min

Timp de pregătire: 1h

Porţii: 16 (tava mea are 25x25 cm)

 

Poftă Bună!

 

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/01/ora-12-de-casa.html

TIPS-URI

1

Nu exageraţi cu esenţa de rom, pentru a nu acoperi celelalte arome ale prăjiturii.

2

Dacă glazura s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, la fel, o puteţi subţia cu puţin lapte.

3

Aveţi grijă să distanţaţi prăjiturile, atunci când le glazuraţi, pentru a se putea prelinge frumos glazura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura ora 12" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cordon bleu cu dovlecei la cuptor

de Rocsi 9

ieri la 20:27

Tartă cu frișcă și fructe - Deliciul pufos și cremos care te cucerește

pe 02.05 la 10:06

Chec cu cacao și ciocolată albă - Desert rapid și delicios

pe 02.05 la 09:29

Tartă cu cartofi - Cea mai simplă și savuroasă rețetă

pe 02.05 la 09:26

Sendvișuri reinterpretate la cuptor - Super gustoase și ușor de făcut

pe 01.05 la 08:32

TOP
utilizatori

oanapl

2000 puncte

Valclaudia

107 puncte

vasimur

81 puncte

RODIMUR

56 puncte

MotanLaOale

49 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu branza si stafide