"retete festive de iarna"
Se curăță merele de coajă, se taie în 4 și se scoate cotorul, apoi se feliază. Se pun în tava (25x35 cm) tapetată cu hârtie de copt.
Se dă forma cu mere la cuptor pentru 20-25 de minute – la 180 C (cuptor preîncins). Merele trebuie să se înmoaie înainte de turna aluatul peste ele.
Se separă ouăle și se bat albușurile spumă tare cu puțină sare. Se adaugă zahărul măcinat și se continuă mixarea până când se obține o spuma tare și lucioasă. Se adaugă esența de vanilie și gălbenușurișe și se mai mixează câteva secunde. Se adaugă făina cernută și se încorporează cu grijă, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de jos în sus. Aluatul este aerat si cremos.
Am scoate tava cu merele semicoapte din cuptor și se toarnă rapid aluatul peste ele. Se nivelează ușor cu o spatulă și se bagă tava înapoi în cuptorul încins.
Se coace prăjitura timp de 30 de minute tot la 180 C. Se testează cu scobitoarea.
Prăjitura trebuie răsturnată imediat ce se scoate din cuptor. Se acoperă tava cu platoul și se răstoarnă cu o mișcare hotărâtă.
După ce se răcește complet, se mixează frișcă cu zahărul și se ornează.