Cunoscute sub denumirea de Baigli - cozonăcei ungurești, aceste minunății de rulouri din aluat de cozonac cu umplutură de nucă și mac, ne-au cucerit instant de la prima degustare.
Aluatul este unul mai sfărâmicios, iar umpluturile sunt demențiale.
Pentru rețetă m-am inspirat puțin de la Criss, căreia îi mulțumesc frumos, dar am umblat pe la ingrediente, pe la arome și cantități, așa cum am știut eu că îmi reușește mie, mai ales aluatul.
Pentru a fi sfărâmicios, am adăugat untură pe care am combinat-o cu untul, plusând și puțină smântână și chiar a ieșit un aluat nisipos.
Rețeta după care m-am inspirat o găsiți aici: https://www.bucataras.ro/retete/baigli-cu-mac-si-nuca-33679.html
Mai întâi aducem toate ingredientele la temperatura camerei cu 40-50 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare a cozonacilor.
Cernem făina într-un vas și o amestecăm cu drojdia uscată.
Eu am pus drojdie uscată, dar merge foarte bine și cu drojdie proaspătă.
Într-un alt vas, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi le amestecăm cu untul moale si untură.
Adăugăm și esența, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie.
În făina din celălalt vas, facem o adâncitură la mijloc și adăugăm amestecul rezultat.
Încorporăm făina, turnând și cîte puțin lapte cald și frământăm un aluat foarte nisipos.
Îl frământăm atât cât să devină omogen, nu ca și la cozonacul obișnuit.
Punem aluatul într-o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp ne ocupăm de umpluturi.
Pregătim două crăticioare și punem în ele câte 100 ml lapte și 75 g zahăr.
Măcinăm nuca fin, de asemeni macul.
Punem crăticioarele pe foc și lăsăm să fiarbă laptele până când se dizolvă zahărul, apoi adăugăm într-o crăticioară nuca, iar în cealaltă, macul. Stingem focurile și amestecăm intens în cele două compoziții, până se omogenizează, apoi le lăsăm să se răcească.
Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în patru părți pe care le întindem în foi subțiri, întindem umpluturile peste ele și le rulăm.
Vom avea două rulouri cu mac și două cu nucă.
Transferăm rulourile în tavă, pe hârtii de copt separate pentru fiecare rulou, așa încât să nu se lipească intre ele.
Amestecăm cele 2 gălbenușuri cu un praf de sare și laptele și ungem cu acest amestec, rulourile.
Dacă adăugăm puțină sare în gălbenușuri, cozonacii nu se vor mai închide prea rău la culoare, în timpul coacerii.
Coacem rulourile la 170 de grade pentru 40-45 de minute.
Foarte bune sunt, aluatul este unul sfărâmicios, iar umplutura, o nebunie!
Să vă fie de folos!